Hopp til innhold

Vena jugularis interna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vene: Vena jugularis interna
Bindevevslag og vener til skjoldbruskkjertelen. (Vena jugularis interna er synlig i midten til venstre.)
Vener fra tungen. Nervus hypoglossus har blitt trukket nedover i dette preparatet. (Vena jugularis interna er synlig nede til venstre.)
Latin vena jugularis interna
Gray's emne #168 648
Drenerer fra sinus transversus
Kilde facialis anterior
Drenerer til brachiocephalica
Arterie carotis interna, carotis communis
MeSH A07.231.908.498
Dorlands/Elsevier v_05/12850757

Vena jugularis interna er en dyp vene som drenerer blod vekk fra hjernen, overfladiske deler av ansiktet og fra nakken. Den er en direkte fortsettelse av sinus transversus, og begynner i den bakre del av foramen jugulare ved skallebasis. Ved startstedet av venen er den noe utvidet, og denne utvidelsen kalles bulbus superior.

Jugularis interna løper nedover på siden av halsen nesten loddrett, hvor den først er beliggende lateralt for arteria carotis interna, deretter lateralt for arteria carotis communis, og i nedre del av nakken forenes den med vena subclavia og danner vena brachiocephalica (vena innominata). Litt før slutten av vena jugularis interna ser man den andre dilatasjon, kalt bulbus inferior.

Øverst ligger den over halsmuskelen Rectus capitis lateralis, bak arteria carotis interna og nervene som går gjennom foramen jugulare. Lenger ned ligger venen og arterien i samme plan. Nervus glossopharyngeus og nervus hypoglossus passerer forover mellom arterien og venen. Nervus vagus passerer nedover mellom og bak venen og arterien i samme fasciarommet (Vagina carotica fasciae cervicalis). Nervus accessorius passerer fra overflaten på skrå nedover og bakover til baksiden av venen.

I nederste del av nakken har høyre vena jugularis interna litt avstand fra arteria carotis communis, og krysser første del av arteria subclavia, mens venstre vena jugularisnormalt overlapper arteria carotis communis.

Den venstre venen er vanligvis mindre enn den høyre, og hver vene har et par klaffer, som er plassert ca. 2,5 cm ovenfor slutten av venen.


Flere bilder

[rediger | rediger kilde]