Vellerup kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vellerup kirke
Vellerup Kirke (Hornsherred).jpg
kirken sett fra nordøst
Område Frederikssund kommune
Bispedømme Helsingør stift
SognVellerup Sogn
Byggeår 1100-tallet
Arkitektur
Periode middelalderen
Byggematerialekampesten og mursten
Kirkerommet
Døpefontromansk i granitt
Plasser70
Beliggenhet

Vellerup kirke
55°44′36″N 11°52′39″Ø
Vellerup kirke på Commons

Vellerup kirke ligger i den nordlige utkanten av landsbyen Vellerup i Hornsherred, ca. 16 km sydvest for FrederikssundSjælland.

Kirken består av et romansk kor og skip, gotisk vestforlengelse og våpenhus samt et tårn på nordsiden fra 1861. De eldste delene er oppført i kampesten opprinnelig i rundbuestil og med små vinduer med innfatning av kalksten. Tårnet kom til i 1862 på skipets nordside (etter tegninger av H.S. Sibbern), og ble oppført i romansk stil med nederste del i hugget kampesten, øverste del med røde mursten og et kjegleformet spir også av mursten.[1]

Inventar[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er i renessansestil med et yngre korsfestelsesmaleri i storfeltet. I gavlen er anbragt et eldre krusifiks fra omkring år 1300; figuren har strakte, nesten vannrette armer.

Prekestolen i ek er i samme stil som altertavlen, den har påmalt årstallet 1640 samt indskåret våbenskjoldene til Dorte Banner og Christoffer Krafse, eiere av det nærliggende godset Egholm. Fyllingerne er dekorert med evangelistene. Fra 1914 har prekestolen stått i skipets sydøsthjørne, tidligere i nordøsthjørnet.

Døpefonten er i romansk stil av grovkornet, gråblå granitt. Kummen prydes av en 13 enkle arkader og hviler på et flettet tauornament.

Til kirken hører et 135 cm høyt korbuekrusifiks fra 1100-tallet. Stafferingen mangler for en stor del, men det kan stadig ses at hår og skjegg har vært mørkebrunt, kroppen lysegrå, munnen rød og enkelte av lendekledets folder gråblå. Krusifikset har siden 1920 hengt i Nationalmuseet i København.

Orgelet er bygget i 1976 av Th. Frobenius og Sønner Orgelbyggeri.[2]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ J. P. Trap (1898). «Federiksborg Amt». Kongeriget Danmark: 180. 
  2. ^ «Vellerup Kirke» (PDF). Danmarks Kirker. 1975.