Kappløp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Veddeløp»)
Jockeyer og hester i et hesteveddeløp.

I sport er kappløp en hastighetskonkurranse mot et objektivt kriterium, vanligvis en klokke eller til et bestemt punkt. Konkurransedeltagerne forsøker å fullføre en gitt oppgave på kortest mulig tid. Dette involverer typisk å tilbakelegge en gitt distanse, men det kan være en hvilken som helst annen oppgave som involverer hurtighet for å nå et bestemt mål.

Et kappløp kan løpes kontinuerlig fra start til mål, eller utføres som mange segmenter, kalt heat eller etapper. Heat løpes vanligvis på samme bane til forskjellige tider.

Tidlige nedtegnelser om kappløp er tydelig på keramikk fra oldtidens Hellas, som avbilder løpende menn som kjemper om førsteplassen. Et vognkappløp beskrives i Homers Iliaden.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet race kommer fra et gammelnordisk ord.[1] Dette nordiske ordet ankom i Frankrike under invasjonen av Normandie og ga ordet raz som betyr "hurtig vann" i Bretagne, slik som i mill race; det kan finnes i "Pointe du Raz" (det vestligste punktet i Frankrike, i Bretagne), og "raz-de-marée" (tsunami). Ordet race i betydningen av en "hastighetskonkurranse" ble først registrert i 1510-årene.[2]

Et kappløp og dets navn er ofte tilknyttet opprinnelsesstedet, transportformen og løpets distanse. Et par eksempler er Dakar Rally og Athens Marathon.

Former[rediger | rediger kilde]

Å løpe en distanse er den mest grunnleggende formen for kappløp, men kappløp kan også foregå med transportmidler, slik som båter, biler, sykler og fly, eller med dyr slik som hester eller hunder. Kappløp kan også arrangeres med andre transportmåter, slik som ski, sparker, skøyter eller rullestoler, eller andre former for bevegelse, slik som svømming eller kappgang.

Orienteringsløp tilføyer en ekstra oppgave ved å bruke et kart og et kompass for å navigere fra punkt til punkt i variert og vanligvis ukjent terreng.

Et kappløp kan også involvere en annen type mål, slik som spising. En vanlig konkurranse er pølsespising, der deltagerne prøver å spise flere pølser enn motstanderne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Online Etymology Dictionary». Online Etymology Dictionary. Besøkt 28. juni 2010. 
  2. ^ «Race». Online Etymology Dictionary. Besøkt 13. juli 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: racing – ordbokoppføring