Varsjavskij-stasjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den tidligere banegårdens fasade
Varshavsky-banegården, sett fra togsiden

Varsjavskij-stasjonen (russisk: Варша́вский вокза́л, Varsjavskij vokzal), eller Warszawa-banegården, er en tidligere jernbanegård for persontrafikk i St. Petersburg i Russland. Her er det nå et museum for jernbanemaskineri.

Stasjonen ble først bygd i 1851 for den toglinjen som bler ferdig i 1858 og førte fra byen og til tsarens residens i Gattsjina. Linjen ble forlenget i 1859 til Pskov og i 1862 til Warszawa, som den gang var innen Det russiske rike. En forgrening fra hovedlinjen løp via den prøyssiske grense ved Virbalis (nå i Litauen) inn på det europeiske jernbanenett og knyttet St. Petersburg til andre hovedsteder på kontinentet.

Den bygning som nå står, ble tegnet av Pjotr Salmanovitsj i en blanding av historiske stiler. Den ble bygd mellom 1857 og 1860. En kirke ble bygd foran stasjonen i 1908; den ble senere revet, og så ble det på dette sted reist en statue av Lenin, av den sovjetiske skulptør Nikolaj Tomski, i 1949.

I 2001 ble stasjonen nedlagt, og langdistansetrafikken ble overført til Vitebskij-banegården mens nærtrafikken ble overført til Baltijskij-banegården. Leninstatuen ble tatt bort.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]