Baltijskij-banegården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Venterommet

Baltijskij-stasjonen (russisk: Балти́йский вокза́л) eller Baltijskij-banegården eller Baltikum-banegården i Sankt Petersburg er en av Russlands travleste jernbanestasjoner, på grunn av nærtrafikken.

Stasjonens arkitekt Aleksander Krakau brukte Gare de l'Est i Paris som forbilde. Byggingen tok til i 1854. Stasjonen ble åpnet 21. juli 1857 som Peterhof-stasjonen, siden den betjente Peterhofbanen, og betjente senere, som navnet tilsier, også den baltiske jernbane.

Stasjonsbygningen har beholdt et glasstak over terminalplattformene og er flankert av to-etasjes vingbygninger. Den venstre var opprinnelig reservert medlemmer av den russiske herskerfamilie, som dro herfra til deres palasser i Strelna, Peterhof eller Oranienbaum. Et glasspanel på fasaden har fremdeles den opprinnelige klokken, tegnet av Pavel Bure, en ledende klokkemaker for tsaren.

I 1872, etter at jernbanelinjen var blitt forlenget til Reval (Tallinn), fikk banegården sitt nåværende navn. I 1931-32 ble stasjonen ombygd. Siden 1933 har stasjonen bare vært benyttet for nærtrafikk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]