Varangermarkedet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Varangermarkedet ble opprettet etter kongens befaling den 11. august 1688. Det er sannsynlig at dette markedet bygget på en gammel tradisjon og hadde eksistert en stund før det fikk myndighetenes velsignelse. Markedet var godt besøkt. Fogd Niels Knag skriver i 1694 at: «… der holdes marked den 22. januar om vinteren, av nordmenn, finner fra Varanger, finner fra Tana og fra Laksefjorden og av borgere fra Vadsø, Kiberg og Vardø, med svenske kjøpmenn fra Torneå, med svenske grensefinner og med russere fra Kola». Knag nevner videre at også «russefinner» fra Neiden og Pasvik og Torneåborgere besøkte markedet.

Varangermarkedet lå i indre Varanger, men nøyaktig lokalisering er usikker. Det er mulig at det har vært i Reppen-området. Markedet ble senere, nærmere bestemt i 1760, opphevet av regjeringen i København, og i perioden som fulgte vet vi lite om markedsaktiviteten. Men i 1831 ble markedet opprettet på nytt. Markedsplassen ble nå bestemt å være Karlebotn, med lokalisering i området sør for der Karlebotn kapell ligger i dag. Også tidspunktet ble flyttet. Markedet skulle nå holdes i månedskiftet november – desember. Markedet ble nå kalt «Karlebotnmarkedet».

I 1899 ble markedet på nytt opphevet av staten. Deretter skulle det gå over hundre år før det på nytt ble arrangert et marked i indre Varanger, nå med navnet Vuonnamárkanat.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]