Vanndamman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vanndamman i Kristiansund


Vanndamman er en samling av flere vanndammer som ligger i Kristiansund. Tidligere ble de brukt som vannforsyning, men i dag er området brukt som turområde i de høyest beliggende områdene på Kirkelandet.

Vanndamman fungerte som drikkevannsbasseng for Kristiansund frem til 1979 men er nå rekreasjonsområde. Navnene til dammene er Svanedammen (eldst og nærmest sentrum), Mellomdammen, Vesterdammen og Gravemdammen er nå rekreasjonsområde og Svanedammen er tilholdssted for byens ender, svaner og påfugler. Her er det populært for familier å komme å gi fuglene mat, leke på lekeparken eller gå på kafe som ligger på rad og rekke og kun en liten spasertur fra absolutt sentrum.


Kristiansund fikk store problemer med vannforsyningen da byen vokste sterkt på 1800-tallet. Brann- og veiinspektør Peder Rosentræder planla og oppførte en dam som lå like ovenfor Roligheten. Fra denne dammen førte en vannledning i uthulte trestokker ned til en vannpost nær den senere Øverparken. Men demningen brast, og vannet fosset ned Langveien. De som fikk skikk på byens vannforsyning var først ingeniør Hagbart Brinchmann og senere stadsingeniør Carl G. Bäckstrøm.

Rundt de dengang så nakne knausene på Vardefjellet ble det anlagt et sinnrikt «takrenneanlegg» for å samle vann. Anlegget ble tatt ut av drift i 1908 og omgjort til friområde, Kringsjå, med renneanleggene som spaserveier. Her kan du se de tre store dammene. Fra øst til vest: Midtdammen, Vesterdammen og Gravemdammen. Sistnevnte med stor demningsmur, i skråningen ned mot Bremsnesfjorden.

Svanedammen er den eldste av dammene i det gamle vannverksystemet. Den brukes i dag som tilholdssted for fugler av mange arter. Ligger nærmest Langveien i øst.