Valentín González

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valentín González
FødtValentín González González
4. nov. 1904Rediger på Wikidata
Malcocinado
Død20. okt. 1983Rediger på Wikidata (78 år)
Madrid
BeskjeftigelseMilitært personell, skribent Rediger på Wikidata
PartiPartido Comunista de España
NasjonalitetSpania

Valentín González (født 1909 i Malcocinado, Badajoz, Extremadura, død 1983 i Madrid), kjent som El Campesino (Bonden) var en spansk kommunist og høyt ansett republikansk geriljakommandant og offiser som tjente i Republikkans folkearmé (Ejército Popular) under den spanske borgerkrigen.

González ble født i Malcocinado i Badajoz i Spania og jobbet før krigen som gruvearbeider. Han var også et medlem av det spanske kommunistpartiet, og han opprettet en av de første militsenhetene for å motstå Francisco Francos nasjonalistarmé ved borgerkrigens begynnelse i 1936. Som en brigadekommandant tok González del i alle de viktige hendelsene under nasjonalistenes angrepMadrid i 1936. Han kommanderte også enheter i slag som slaget om Corunna-veien (desember 1936), slaget ved Jamara (februar 1937) og slaget om Guadalajara (mars 1937). Sommeren 1937, etter slaget om Brunete i juli, fikk González henrettet 400 nasjonalistiske krigsfanger som gjengjeldelse for nasjonalistenes grusomheter mot republikanske fanger.

Videre ledet González sine menn i Aragónoffensiven, under slaget om Teruel og Cataloniaoffensiven før han måtte emigrere til USSR da nasjonalistene seiret i 1939. På grunn av sin selvstendige personlighet ble han snart sendt i eksil til Vorkuta, hvor han jobbet som en brigader for gruvearbeidere i en arbeidsleir. Senere flyktet han fra landet, visstnok etter å ha mottatt et oppdrag fra NKVD.

Han flyttet senere til Frankrike hvor han utga en bok om sitt liv i Sovjetunionen. I 1963 lagde han flere geriljaangrep mot nasjonalistene i Spania, og etter Francos død dro han for å bo i Spania i 1978. González døde i Madrid i 1983.