Valdon Dowiyogo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Valdon Dowiyogo
Valdon Dowiyogo 2007 (cropped).jpg
Født31. aug. 1968Rediger på Wikidata
NauruRediger på Wikidata
Død8. des. 2016Rediger på Wikidata (48 år)
RusslandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
  • Helseminister Rediger på Wikidata
Far Bernard DowiyogoRediger på Wikidata
Mor Christine DowiyogoRediger på Wikidata
Nasjonalitet NauruRediger på Wikidata

Valdon Kape Dowiyogo (født 31. august 1968 i Nauru,[1] død 8. desember 2016 i Moskva[2]) var en naurisk politiker og australsk fotballspiller. Fra 2013 og til sin død var han minister for samferdsel, helse, idrett og fiskeri.

Til 1999 var han president i Nauru Australian Football Association (NAFA). I tillegg var han postdirektør og visepresident i den nauriske golfklubben. Han var sønn av den tidligere presidenten Bernard Dowiyogo.

Han utdanna seg ved Monivae College i Hamilton i Australia, hvor han spilte australsk fotball, etter grunnskole på Nauru og i Tullamarine. Han spilte tidligere australsk fotball på U14- og U16-laga ved Tullamarine Football Club. Han kom tilbake til Nauru i 1987, og var aktiv med de nasjonale mesterskapa fra 1988.

Dowiyogo var med på Naurus landslag under Arafura Games 1995. Han spilte australsk fotball for Ubenited Power.

I parlamentsvalget mai 2003 stilte han som kandidat for Ubenide. Han kom så vidt ikke med, i likhet med sin bror, Jesaulenko Dowiyogo. I valget i oktober 2004 kom imidlertid Dowiyogo på fjerdeplass på Ubenides valgliste, og kom dermed inn i parlamentet. Hans bror var ikke kandidat. Dowiyogo tok over som parlamentsformann 21. desember 2004, etter tidligere parlamentsformann Vassal Gadoengins død. I 2013 ble han fiskeriminister, helseminister, samferdselsminister og idrettsminister.[3][4]

Dowiyogo døde mens han var på tjenestereise i Russland.

Referanser[rediger | rediger kilde]