Val di Lei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dalens beliggenhet
Val di Lei
Dalens beliggenhet
Kart over dalen

Val di Lei (italiensk og retoromansk Val = «dal», retoromansk Lei = «innsjø») er en ubebodd dal nord i den italienske regionen Lombardia, på grensen til den sveitsiske kantonen Graubünden. Den hører administrativt til kommunen Piuro og distriktet Valchiavenna i provinsen Sondrio. Dalens 51 km² er det eneste arealet i Italia som ligger i Nordsjøens tilsigsfelt. Dalens elv, Reno di Lei («innsjø-Rhinen») er nemlig én av Rhinens kildeelver.

Dalen er 15 km lang og ligger på ca. 2000 moh i Platta-Alpene. For produksjon av vannkraft er Reno di Lei siden 1961 demmet opp til en kunstig innsjø, som heter Lago di Lei (italiensk Lago = «innsjø»; navnet betyr dermed egentlig «sjøsjøen»). Innsjøen er 8 km lang og 4,1 km² stor. Selve demningen er etter en grenseregulering i 1962 sveitsisk grunn. Elven forlater dalen gjennom et trangt juv nordover til den sveitsiske kommunen Ferrera.

Val di Lei var besittelsen til det graubündenske grevehuset Werdenberg-Sargans, men var på grunn av juvet ikke tilgjengelig fra Graubünden. Det ble derfor brukt som fjellbeite av bønder fra Valchiavenna. Buskapen ble drevet over Lei- og Angelogapasset (2660 og 2435 moh.). På 1300-tallet fantes det sågar helårsbosetninger i dalen. 1462 solgte grevene dalen til kommunen Piuro.