Vadbein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vadhorn av kuhorn, fra Arendal. Tilhører Kuben, Aust-Agder museum og arkiv.
Vadbein tegnet av Hans Strøm i 1762

Vadbein og vadhorn er redskap som festes på båtripa for å redusere slitasjen under fisking med fiskesnøre eller line. Vadbeinet brukes spesielt ved pilking eller juksafiske. Hensikten med vadbeinet å unngå slitasje på fiskesnøret og båtripa; konstant dras snøret opp og slippes ned ved disse fiskemetodene. Vadbein gjør det også arbeidet lettere.

Vadhornet var i bruk fra Rogaland og østover Skagerrak-kysten, også i Sverige. Det er laget av et kuhorn eller et bukkehorn, som festes med en pinne i båtripa. Hornet er hardt og glatt, et underlag som gir lite friksjon for et fiskesnøre. Vadbeinet har en rull av tre eller bein og er montert i en slags kasse som festes på båtripa. Vabein (i ulike varianter av ordet) med rull er kjent fra Rogaland til Finnmark. [1] Vabein er et redskap som fremdeles brukes ved snøre og linefiske. Et moderne vabein kan ha rulle av tre, plast eller metall.

Ordet vadbein er satt sammen av vad (av norrønt vaðr, snøre eller line) og bein som en skulle tro betyr det ordet høres ut som, nemlig bein fra et dyr. På samme måte som horn er bein et glatt hardt materiale som et fiskesnøre vil gli lett over. En annen mulig tolkning av bein er som i beining, (en tjeneste) - da blir betydningen et redskap som gjør snøret lett.[2] En arkeologisk underkelse ved UiT peker på at rullevabeinet trolig kom i bruk omlag år 1000, sammen med fiskesøkke av jern (jarstein); vabeinets funksjon var å minke slitasjen på snøret, men snøret ble også lettere å handtere. [3]

Nå svensk brukes betegnelsen vadben i anatomi, om en knokkel i mennesket. [4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.nb.no/nbsok/nb/38baaf39b0d3b0b7f379f7a463747a09?index=1#71 Ivar Modéer: Norska ordstudier. Två bidrag til fiskets ordgeografi. Uppsala Universitets Årsskrift 1953: 2.
  2. ^ https://www.nb.no/nbsok/nb/38baaf39b0d3b0b7f379f7a463747a09?index=1#71 Ivar Modéer: Norska ordstudier. Två bidrag til fiskets ordgeografi. Uppsala Universitets Årsskrift 1953: 2.
  3. ^ Bjørn Hebba Helberg: Fiskeriteknologi som uttrykk for sosial tilhørighet. En studie av nordnorsk fiske i perioden 400.1700 e.Kr. UiT 1993
  4. ^ svensk wikipedia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]