Våpenregisteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det sentrale våpenregisteret er Politidirektoratets database over registrerte ikke-militære våpen i Norge. Registeret er hjemlet i våpenlovens § 31.[1] Registeret ble opprettet i 2003.

Våpenregisteret har som hensikt å effektivisere kontrollen med våpen, samt å utstede nye eller trekke tilbake våpentillatelser. I registeret finnes oversikt over sivile våpen og alle våpentillatelser og våpenkort i det enkelte politidistrikt. Både eiere, tidligere eiere og våpenforhandlere blir registrert. Politiets og Forsvarets våpen er ikke registrert ettersom de ikke er sivile våpen. Det er de samme opplysningene som finnes i dagens lokale registre som skal finnes i det sentrale registeret. Opplysningene i registeret samles inn fra den registrerte selv, skytterlag, skifteretten, våpenforhandlere med videre. Våpenkontorene i politiet har tilgang til registeret, og i tillegg har politiet adgang ved tjenestelige behov. Personer som er registrert har selv innsyn i egne personopplysninger.[2] Alle opplysninger i våpenregisteret er unntatt fra offentlighet.

2008 var det registrert 1 377 934 private våpen i registrert, fordelt på 486 335 våpenkort. Politiets data- og materielltjeneste står for driften av registeret, og Politidirektoratet har juridisk ansvar.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Jegerregisteret

Referanser[rediger | rediger kilde]