Hylster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pistolhylster i plast med pistol

Et hylster er en oppbevaringstaske som er tilpasset elementet det skal bære og beskytte. Hylster kan festes i et belte eller liknende, eller har egne festemuligheter. Materialet som brukes kan variere, men det mest brukte er nylon, lær, plast og cordura. Forskjellige typer hylster er lårhylster, skulderhylster, hoftehylster og ankelhylster.

Lårhylster[rediger | rediger kilde]

Lårhylster er en modifisert oppvaringstaske for håndvåpen eller kniv, montert på låret. Lårhylsteret låses som oftest på et hoftebelte i overkant og rundt låret med enten en eller to stropper. Hylsterets mening er å beskytte våpenet det oppbevarer samt å være lett tilgjengelig.

Feste[rediger | rediger kilde]

Hylsteret kan feste pistolen på flere måter:

Avtrekkerbøyle
På de fleste pistolhylstre holdes våpenet fast i hylsteret via avtrekkerbøylen, enten via en låsemekanisme eller bare at hylsteret er litt trangt og holder eller klikker våpenet på plass.
Sekundær låsing
Noen hylstre har også sekundære låsemekanismer, for eksempel en flapp som tres over grepet.
Lykt
Ved bruk av våpenlykt er det ofte ikke mulig å lage et hylster som holder våpenet etter avtrekkerbøylen, og de fleste slike hylstre holder derfor våpenet fast via lykten. Hylster, våpen og lykt bør da være utformet for å passe sammen.

Se også[rediger | rediger kilde]