Usa (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Usa
LandRussland Russland
FøderasjonssubjektKomi
Lengde565 km
Nedbørfelt93 600 km²
Middelvannføring1 310 /s
StartDe nordlige Uralfjellene
MunningSamløp med Petsjora
  – Koord.   65°57′59″N 56°56′04″Ø
Sideelver
  – HøyreVorkuta, Sejda og Kolva
  – VenstreJelets, Lemva, Bolsjoj Kotsjmes, Kosiu
Kart
Usa
67°28′42″N 64°43′32″Ø

Usa (russisk: Уса́) er ei elv i republikken Komi i Russland. Den er den største sideelva til Petsjora. Elva er 565 km lang, med et nedbørfelt93 600 km².

Usa har en midlere vannføring på 1 310 m³/s, men varierer fra 21 500 m³/s i juni til 43,9 m³/s i april. Den fryser over i månedsskiftet oktober/november, og er islagt til vårflommen begynner i mai/juni. De største sideelvene er, fra venstre: Jelets, Lemva, Bolsjoj Kotsjmes og Kosiu, og fra høyre: Vorkuta, Sejda og Kolva.

Usa har sine kilder i de nordlige Uralfjellene, og renner mot sørvest, stort sett parallelt med fjellkjeden. Hovedelva dannes ved samløpet av Bolsjaja Usa (Store Usa) og Malaja Usa (Lille Usa) rundt 30 km øst for Vorkuta. De to tilløpselvene er strie med mange foss- og strykpartier. Hovedelva etter samløpet er stort sett rolig, med kun noe få stryk lengst oppe. Breddene er her høye og klippelignende, mens de lengre nede blir lavere, skogkledde og myrlendte, unntatt et parti rundt landsbyen Adak (russisk: Адак), hvor elva skjærer gjennom Tsjernysjov-høydene.

Nedenfor bosetningen Sivomaskinskij (russisk: Сивомаскинский) utvider elva seg sterkt. I de nedre delene er elva fra 700 meter til 2 kilometer bred. Den begynner også å danne meandere og sandøyer, og den beholder dette preget helt til munningen. Rundt 30 km fra munningen i Petsjora ligger byen Usinsk og elvehavna Parma, og de to elvene løper sammen ved bosetningen Ust-Usa.

Elva er seilbar 325 km fra munningen, og elvehavner finnes ved Abez, Petrun, Makarikha, Parma og Ust-Usa. I Usas nedslagsfelt ligger det store Petsjora-kullfeltet, og i de nedre delene, ved byen Usinsk, finnes store olje- og gassfelt.