Uroens bokhandel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kø utenfor Bislett Stadion 31. mars 2014

Uroens bokhandel er et litteraturformidlingstiltak i form av en pop up-bokhandel som kun selger én bok, Uroens bok av den portugisiske forfatteren Fernando Pessoa.[1][2]

Initiativtaker, Christian Kjelstrup, drev bokhandelen i et lokale i Thereses gate i Oslo fra 26. mars til 2. april 2014. Litteraturstuntet, som også inkluderte en større mønstring av Pessoa-interesserte på Bislett Stadion, fikk bred medieomtale i Norge og Portugal og førte til at Uroens bok gikk fra et relativt begrenset publikum til å bli en norsk bestselger.

Senere åpnet Kjelstrup Uroens bokhandel under Litteraturfestivalen på Lillehammer 22. til 24. mai 2014 og i Lisboa 2. til 6. juli samme år. Inntektene fra boksalget i Lisboa ble donert til en videregående skole i den portugisiske byen Barcelos, der Kjelstrup organiserte en stilkonkurranse. Mange hundre elever leste Ibsen og Hamsun på portugisisk og skrev stil om dem. Vinnerne, fire elever, fikk en reise til Norge.

4. juni 2014 mottok Kjelstrup bokbransjens egen pris, «Gullboken», i kategorien "Årets markeds- og formidlingstiltak".[3]

5.–6. november åpnet Uroens bokhandel i Longyearbyen, som fra før av ikke har noen bokhandel, og kunne derfor med en viss rett kalle seg «verdens nordligste bokhandel». Kjelstrup solgte 100 av 100 medbragte eksemplarer av Uroens bok, dvs. til ca. hver tjuende innbygger i byen.

Ut av Uroens bokhandel sprang også Fiolinanes bokhandel. Fra 22. til 24. august 2015 åpnet Kjelstrup denne pop up-bokhandelen i Bergen, kun viet forfatterskapet til Jan Roar Leikvoll og oppkalt etter Leikvolls andre bok. Kjelstrup hadde med seg 500 bøker – 100 eksemplarer av hver av de fem publiserte romanene til Leikvoll – og solgte til slutt alle. Inntektene fra boksalget gikk til støtte til forfattere i Hviterussland.

Enda en pop up-bokhandel sprang ut av Uroens bokhandel: Uroens kokebokhandel, åpen 1.–4. desember 2015 i Oslo. Her solgte Kjelstrup sin egen bok, Uroens kokebok, utgitt på Uroens forlag. Boken består av 100 forfatterportretter, lagd av ingredienser som rimer på eller minner om navnene til forfatterne (for eksempel: Camilla Cotelett, Henrik Ripsen, Majonesbø). Matportrettene begynte som et Facebook-fenomen, men fikk bred nasjonal og etter hvert internasjonal mediedekning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tom Stalsberg (29. mars 2014). «Litteraturens geriljaleder. Livet er for kort til å ikke være ad hoc og det gjør Christian Kjelstrup i "Uroens bokhandel" noe med.» (norsk). Besøkt 30. september 2014. 
  2. ^ «Gull til Uroens Bokhandel» (norsk). Bok365.no. 5. juni 2014. Besøkt 30. september 2014. 
  3. ^ «Årets gullbøker 2014 Vi gratulerer vinnerne av Gullboken 2014!» (norsk). Bokhandlerforeningen og Den norske Forleggerforeningen. 5. juni 2014. Besøkt 30. september 2014. «Årets markeds- eller formidlingstiltak: Uroens bokhandel» 

Kilder[rediger | rediger kilde]