Urjupinsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rådhuset i Urjupinsk
Geitemonument

Urjupinsk (russisk: Урю́пинск) er en by i Volgograd oblast i Russland. Den ligger ved elva Khopjor, rundt 300 km nordvest for Volgograd. Innbyggertall: 41 960 (folketelling 2002), 42 954 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Bosetningen ble grunnlagt under navnet Urjupin på 1300- og tidlig 1400-tall, som en grenseutpost for Fyrstedømmet Rjazan, og befolket av donkosakker.

Navnet ble endret til Urjupinsk samtidig med at byen fikk innvilget bystatus i 1929.

Økonomi og industri[rediger | rediger kilde]

Urjupinsk er et industrielt senter med en konsentrasjon innen tungindustri som jordbruksmaskiner (innhøstingsmaskiner), lasteutstyr (det ligger en stor kranfabrikk her) og en papirfabrikk. Byen har også virksomheter innen lettindustri som tekstiler, sko og møbler.

Byen er sentrum i et stort område for geitehold og produksjon av geitelær. På grunn av det milde sørlige klimaet er region velegnet til jordbruk, og det er mange fabrikker for bearbeiding av jordbruksprodukter i området, hovedsakelig spesialisert innen produksjon av kjøttvarer, matolje og smør.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 50°48′N 42°01′Ø

RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.