Universidade de São José

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Universidade de São José (USJ, kinesisk: 聖若瑟大學; engelsk navn:University of Saint Joseph) ble opprettet i 1996 av Portugals katolske universitet og Macao bispedømme. Det er også knyttet strukturelt, akademisk og sosialt til Den spesielle administrative sone Macao, til Portugal og til Folkerepublikken Kina.

IIUM tilbyr et stort utvalg av kurs fra de humanistiske studier til de sosiale og teknologiske. Det er programmer for sertifikater, diplomer, lisensiater, masters og doktorgrader, og det er språklinjer med tilbud om putonghua (standard mandarin), engelsk, japansk og portugisisk.

Engelsk er hovedspråket for undervisning, omkring halvparten av universitetets stab har internasjonal bakgrunn.

Nytt universitetsområde fra 2009[rediger | rediger kilde]

Campus er på et trangt område av gjenvunnet land sør på Macaohalvøya, men i midten av oktober 2007 begynte forberedende rivning og planering for bygging av nytt universitetsområde på Ilha Verde, en tidligere liten øy som i dag også er på Macaohalvøya etter at den er blitt landfast ved landvinning. På den nye campus , som skal være ferdig i 2009, blir også presteseminaret Colegio Diocesano de São José liggende.

Byggingen står i sammenheng med at IIUM blir gitt rang som katolsk universitet, en status som skjer i samforstand med sentrale myndigheter i Folkerepublikken Kina. Det innebærer den første designasjon av et katolsk universitet på område i og kontrollert av Folkerepublikken Kina, opprettet i 1949. Universitetet bygges med støtte fra bispedømmet Macao og den katolske kirke internasjonalt, og med sterk støtte fra Macaos styresmakter.

Universitetsområdet bygges på et 1,5 hektars område på Ilha Verde, og vill få et effektivt bruksareal på ca. 33 000 kvadratmeter. Det er ikke meningen at universitetet skal bli stort.

Et spesielt trekk er at det vil legges vekt på et økologisk bærekraftig design som kan bli et ledende eksempel, med oppvarming og nedkjøling i stor grad drevet av solkraft, og bygninger konstruert slik at naturlig luftgjennomstrømning maksimeres og naturlig belysning kommer mest mulig til sin rett.

Forløper[rediger | rediger kilde]

Anlegget blir ikke det første universitet i Macao. Det første universitet av europeisk type i hele Øst-Asia lå i Macao, St. Pauls universitetskollegium. Det var et katolsk universitet som ble etablert etter pavelig approbasjon den 1. desember 1594 og bestod frem til 1762, da jesuittene, som drev det, ble forbudt som ordenssamfunn av portugisiske myndigheter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]