United States Libertarian Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Libertarian Party
Libertarian Party
Partiets logo
Norsk navnDet libertarianske parti
LandUSA
Grunnlagt11. desember 1971
Antall medlemmer511 277 (2017)[1]
IdeologiKlassisk liberalisme Markedsliberalisme Laissez-faire
Fargergullgul

Libertarian Party («Det libertarianske parti») er, etter eget utsagn, det tredje største politiske partiet i USA, men det er noe kontroversielt om dette stemmer, da The Green Party er nesten like stort, men har ikke hatt like stor suksess som Det libertarianske parti i valg. Fra 1971 til 2004 har det blitt talt flere millioner stemmer på The Libertarian Party, til tross for kritikk fra både høyre- og venstresiden.

Partiet ble grunnlagt av en liten gruppe aktivister ledet av David Nolan den 11. desember 1971 i Colorado og har gjort stor fremgang siden da. Det beste nasjonale resultatet av Libertarian Party var i 2016, da det oppnådde 3,3% av stemmene i presidentvalget (over 4 millioner stemmer)[2]. Selv det beste statlige resultatet stammer fra 2016, og er 29% i Alaska-senatet[3]. 29. april 2020 flyttet medlemmet av Representantenes hus Justin Amash, valgt i Michigan, først republikaner og deretter uavhengig, til Libertarian Party, og ble den første frihetlige stedfortreder i historien[4].

Partiets politikk går ut på å maksimere individets frihet. Alle føderale skatter bør avskaffes.[trenger referanse] Partiet vil også at narkotika må bli legalisert, og at USA må åpne sine grenser for innvandring.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

partistubbDenne partirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.