Ungt blod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ungt blod
orig. Det regnar på vår kärlek
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1946
Prod.landSverige Sverige
Lengde95 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegissørIngmar Bergman
ProdusentLorens Marmstedt
ManusforfatterIngmar Bergman
Herbert Grevenius
Basert påOskar Braatens skuespill Bra mennesker
MusikkErland von Koch
SjeffotografHilding Bladh
Göran Strindberg
KlippTage Holmberg
Foran kamera
MedvirkendeBarbro Kollberg
Birger Malmsten
Gösta Cederlund
Prod.selskapLorens Marmstedt
Sveriges Folkbiografer AB
Eksterne lenker

Ungt blod (svensk: Det regnar på vår kärlek) er en svensk dramafilm fra 1946 i regi av Ingmar Bergman. Manuset ble skrevet av Bergman og Herbert Grevenius. Som litterært forelegg hadde de Oskar Braatens skuespill Bra mennesker, som ble uroppført på Nationaltheatret i Oslo i 1930, med svensk premiere på Viktoriasalen i Stockholm i 1934. Skuespillet ble filmatisert i Norge i 1937 i regi av Leif Sinding og fikk svensk premiere med tittelen Ungt blod.

Innspillingen av Ungt blod fant sted med studiofilming hos Sandrew-ateljéerna i Stockholm og med utendørsscener fra Hellasgården og Drevviken i Stockholm.

Den hadde svensk premiere på kinoen Astoria i Stockholm i november 1946.

Handling[rediger | rediger kilde]

Maggi (som drømmer om å bli skuespiller, men har mislyktes) og David (som har avtjent ett år i fengsel for tyveri) forelsker seg i hverandre etter å ha tilbrakt ei natt sammen. Uten penger, overnattingsmuligheter og jobbutsikter trenger de seg inn i et tomt sommerhus. De blir overrasket av eieren, herr Håkansson, som er villig til å leie ut huset til dem. David får seg jobb i et gartneri i nærheten, og de får venner blant de like uformuende naboene i de omkringliggende hyttene. Maggi avslår et ekteskapstilbud fra David.

Håkansson oppsøker paret igjen og stiller dem for valget om å kjøpe huset eller å flytte ut innen en kort frist. Maggi ber David om ikke å kjøpe huset og bekjenner for ham at hun venter et barn fra et tidligere forhold. David løper rasende fra henne, men bestemmer seg så for å akseptere det fremmede barnet og å underskrive kjøpskontrakten for hytta. Når byens myndigheter får kjennskap til Maggis svangerskap tvinger de henne til å flytte inn på et fødehjem for å få barnet sitt der. På samme dag - som David får beskjed om at han vil bli avskediget grunnet sin kriminelle fortid - blir barnet dødfødt. Like etter Maggis tilbakekomst viser en tjenestemann seg på eiendommen og forteller henne at byen skal tømme området. Håkansson har solgt dem en verdiløs eiendom. I raseri over den medlidenhetsløse holdningen til denne tjenestemannen slår David ham. Han blir anklaget og stilt for domstol, men den offentlige forsvareren (som også er filmens forteller) får ham frifunnet. Maggi og David bestemmer seg for å trosse alle vansker og sammen søke etter et sted å bo.

Roller (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]