Umkhonto we Sizwe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Umkhonto we Sizwe (Nasjonens spyd) var en militær underorganisasjon av den sørafrikanske African National Congress (ANC) i samarbeid med South African Communist Party, den eksisterte fra 1961 til 1990.

Organisasjonen ble grunnlagt som reaksjon på Sharpeville-massakren i mars 1960. Den startet sin kamp mot apartheid med geriljaaksjoner16. desember 1961. Først forsøkte man å lede organisasjonen fra Johannesburg, men man ble etterhvert tvunget ut av landet. Umkhonto we Sizwe hadde treningsleir i nærmest alle stater i det sørlige Afrika som ikke var styrt av hvite, bl.a. i Angola, Mosambik og Zambia. Den hadde tette forbindelser og til dels samarbeid med frigjøringsgrupper i nabolandene som ZAPU i Rhodesia (dagens Zimbabwe), FRELIMO i Mosambik og SWAPO i Namibia. På 1960-tallet var kampen imot det hvite styre i Rhodesia faktisk sentralt. 1970-tallet var preget av mange problemer, men også viktige aksjoner i Sør-Afrika som et bombeattentat på raffineriet i Sasolburg. På 1980-tallet ble Umkhonto we Sizwe mer aktiv, og bombeattentater tiltok i hyppighet.

Umkhonto we Sizwe har også vært kjent for til dels brutal behandling av rekrutter, tortur av fanger og henrettelser. Dette ble godt belyst av Truth and Reconciliation Commission (South Africa) etter apartheids fall.