Ulrika (grend)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Butikken i Ulrika
Ulrika kirke

Ulrika er et tettsted i Linköping kommune i Östergötland, Sverige. I 2000 og 2005 hadde grenda færre enn 200 innbyggere og ble da klasset som småort, hvilket i svensk statistikk betyr et bebygget sted hvor avstanden mellom husene ikke er større enn 150 meter, hvor innbyggertallet er 50-199 personer og hvor andelen fritidshus ikke er større enn 40 prosent. I 2010 var innbyggerantallet 200 og grenda ble igjen definert som tätort (tettsted).[1]

Ulrika ligger i kommunens sydligste del, hvor landskapet domineres av skog. Grenda ligger isolert fra viktige veier og fra annen tettbebyggelse. Avstanden til Linköping er cirka 40 kilometer. I Ulrika finnes (i 2010) en butikk med kafé, en skole, et aldershjem og et bilverksted. Östgötatrafikens busslinje 552 forbinder Ulrika med Vikingstad jernbanestasjon, cirka 30 km lenger nord, hvor lokaltogene Tranås-Mjölby-Linköping-Norrköping stanser. Til Vikingstad går også den viktigste landeveiforbindelsen. I Ulrika møtes også offentlige veier fra Rimforsa, Boxholm, Kisa/Malexander og Haraldsbo, men disse er smale og i flere fall uasfaltert. Ulrika kirke er sognekirke for Ulrika församling (sogn). Grenda har et lokalt museum som er åpent om sommeren. Hvert år arrangeres et marked i grenda som da besøkes av tusenvis mennesker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ulrika har vokset fram som kirkegrend ved Ulrika kirke, som ble anlagt på 1700-tallet og fikk sitt navn etter dronning Ulrika Eleonora. Lokale bønder i dette område hadde da kjempet i mange årtier for å få kongens tillatelse til å bygge en kirke der, ettersom de hadde lange avstander til sine respektive kirker. Ulrika sogn ble opprettet i 1736, fra deler av Nykil, Gammalkil, Kisa og Malexander sogn, og 1737 ble kirken innviet. Plassen hvor kirken ble bygget hette Amundebo, hvilket ennå er navnet på gårdene i sørlige Ulrika.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 11. mars 2016.