Ulltoppklokke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ulltoppklokke
Ulltoppklokke, Hurum
Ulltoppklokke, Hurum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Campanula glomerata ssp. farinosa
Norsk(e) navn: ulltoppklokke
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: Klokkefamilien
Slekt: Campanula
Habitat: tørre enger, fjellet
Utbredelse: Nord-Europa

Ulltoppklokke (Campanula glomerata ssp farinosa) er en flerårig urt i klokkefamilien. Dette er en underart av toppklokke. Planten blir 20-100 cm høy, og har en blå klase av oppstående klokkeforma blomster. Ulltoppklokken blomstrer fra juli til august.

Stengelbladene er bredt lansettformede og relativt lange, bredest nær bladstilken. Bladene er svakt rundtannet. Den likner hovedformen av arten, men forskjellen er at ulltoppklokke har atskillig tettere bladverk, er mer kompakt, og har bare en klase av blomster øverst i stilken. Toppklokke har ofte enkelte klokkeblomster nedover stilken i bladhjørnene.

Ulltoppklokke klarer seg på næringsfattig og ler kalkholdiggrunn, ved kysten, i gressbakker, i heier og ellers på skrinn jord. Den vokser ikke i Norge, men bare i Danmark i Nordjylland blant de nordiske landene. Den er derimot dyrket i Norge og spres moderat ved hagehold på Østlandet og Sørlandet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.