Hopp til innhold

Ukjent ID

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unknown
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 18. februar 2011
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde113 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJaume Collet-Serra
ProdusentJoel Silver
Leonard Goldberg
ManusforfatterOut of My Head skrevet av Didier Van Cauwelaert
MusikkJohn Ottman
Alexander Rudd
Foran kamera
MedvirkendeLiam Neeson
Diane Kruger
January Jones
Aidan Quinn
Frank Langella
Prod.selskapDark Castle Entertainment
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Unknown er en britisk-tysk-fransk thrillerfilm fra 2011 regissert av Jaume Collet-Serra. Liam Neeson og Diane Kruger har hovedrollene. Filmen er basert på en fransk roman fra 2003 utgitt på engelsk med tittelen Out of My Head av Didier Van Cauwelaert.

Handling[rediger | rediger kilde]

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) og hans kone Liz ankommer Berlin for å delta på et seminar om bioteknologi. Etter å ha sjekket inn på hotellet, innser Martin at han glemte igjen kofferten sin på flyplassen. Han tar en drosje kjørt av en kvinne som heter Gina (Diane Kruger). På vei til flyplassen krasjer drosjen og de havner i en elv. Martin blir slått bevisstløs. Gina redder ham fra å drukne, før hun flykter for å unngå politiet fordi hun er en ulovlig innvandrer fra Bosnia-Hercegovina. På høsttakkefesten, får Martin igjen bevisstheten på sykehuset etter å ha vært i koma i fire dager. Martin reiser til hotellet hvor han oppdager en annen mann sammen med hans kone, og hun hevder at hun ikke kjenner ham. Martin prøver å kontakte sin gamle kollega, professor Rodney Cole, men han er utilgjengelig på grunn av Thanksgiving i USA.

Martin går til kontoret til professor Leo Bressler, som han etter planen skulle møte den dagen. Imidlertid ser han bedrageren, "Martin B", som allerede er i et møte med Bressler. Martin prøver å bevise sin identitet, men Martin B. viser sine identifikasjonspapirer og familiebilder - som begge har Martins navn, men ansiktet er erstattet av bedrageren. Martin blir overveldet av en identitetskrise og besvimer. Når han våkner er han tilbake på sykehuset. Smith, en leiemorder sendt for å drepe Martin dreper en sykepleier, men Martin klarer å stikke av. Martin prøver å skrive ned planene sine for de neste dagene etter hukommelsen. Han søker hjelp fra privatetterforsker og tidligere Stasi-agent Ernst Jürgen. Hans eneste ledetråd er en bok om botanikk og Gina, som ble sparket fra drosje-selskapet etter ulykken. Martin prøver å overtale Gina til å hjelpe ham, og Jürgen leter etter informasjon relatert til Martin og seminaret om bioteknologi. Han finner ut at prins Shada fra Saudi-Arabia skal delta på møtet, og prinsen støtter et prosjekt ledet av Leo Bressler.

Prins Shada har overlevd utallige attentatforsøk av religiøse ekstremister i hjemlandet. Jürgen mistenker at Martins identitetstyveri kan være en del av et forsøk på å drepe prinsen. Smith og en annen leiemorder, Jones, gjør et nytt forsøk på å drepe Martin og Gina, men de flykter etter en kamp i leiligheten hennes hvor Gina dreper Smith. Martin leser i boken sin, og oppdager flere tall som er skrevet av hans kone. Tallene tilsvarer ord som finnes på bestemte sider i boken, som hemmelige koder. Martin konfronterer Liz når hun er alene, og hun nevner at han glemte igjen kofferten sin på flyplassen. I mellomtiden kommer professor Cole til Jürgens kontor som oppdager at Cole er medlem av en gruppe hemmelige leiesoldater kjent som "§ 15". Jürgen skjønner at Cole er kommet for å drepe ham og han ikke kan slippe unna, så han begår selvmord ved å drikke kaffe med cyanid for å beskytte Martin.

Martin henter kofferten sin på flyplassen, og blir kidnappet av Cole og Jones. Gina ser at han blir kidnappet, og hun stjeler en drosje for å kjøre etter dem. Martin våkner på en parkeringsplass og han blir fortalt av Cole at Martin Harris egentlig var et dekknavn. Martin, Liz og Martin B er snikmordere sendt for å angripe et mål på seminaret. Fordi Martin skadet hodet i bilulykken, ble hukommelsen hans endret og han trodde at han faktisk var Martin Harris. Martin og Liz skulle egentlig delta på seminaret under dekke av å være gift, men når Martin skadet seg endret de planen slik at Martin B tok over Martins rolle. Gina dukker opp og dreper Jones og Cole rett før de skal drepe Martin. Martin finner et skjult rom i kofferten sin som inneholder to kanadiske pass, og han husker at han og Liz var i Berlin tre måneder tidligere for å plante en bombe på hotellet hvor seminaret skal holdes. Martin prøver å hindre dette sammen med Gina. Sikkerhetsvakter ved hotellet arresterer dem umiddelbart, men Martin overbeviser dem om sin tilstedeværelse på hotellet tre måneder tidligere.

Martin innser at prins Shada ikke er målet. Det egentlig målet er Leo Bressler, som har utviklet en ny type genmodifisert mais som kan overleve i veldig ugjestmildt klima. Noen planlegger å myrde Bressler og stjele forskningen hans, for så å tjene milliarder på å selge arbeidet hans. Liz bruker sin egen kopi av bokens hemmelige koder for å få tilgang til Bresslers laptop og finne informasjonen de trenger. Etter å ha blitt overbevist om at det finnes en bombe, blir hotellet evakuert. Liz prøver å stoppe bomben, men klarer ikke å deaktivere den i tide og hun blir drept når bomben eksploderer. Martin dreper Martin B, den siste gjenværende leiemorderen, før sistnevnte kan myrde Bressler. Bressler kunngjør at han vil gi forskningen sin til verden gratis. Martin og Gina går ombord i et tog med nye pass og identiteter.

Rollelisten[rediger | rediger kilde]

Liam Neeson

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]