Ujazdów-slottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ujazdów-slottet
Zamek Ujazdowski w Warszawie 2021.jpg
Historiske fakta
ArkitektMatteo Castelli
Posisjon

Ujazdów-slottet
52°13′10″N 21°01′50″Ø

Ujazdów-slottet sett fra Den kongelige kanal

Ujazdów-slottet (polsk Zamek Ujazdowski) er et slott i Warszawas historiske Ujazdów-distrikt, mellom Ujazdów-parken og Łazienki-parken. Slottets arkitektur er en blanding av nordeuropeiske trekk (tårn, skråe tak) med tidlig romersk barokk (symmetri, amfilader), og er et godt eksempel på tidlig polsk barokkstil.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første slottet ble bygd til hertugene av Masovia i det 13. århundre. I det neste århundret flyttet hoffet imidlertid inn på Kongeslottet. I det 15. århundre ble en treherregård bygd her for Bona Sforza, Polens dronning. Ruinene etter det første hertugslottet ble innlemmet i en ny befestet herregård i mur påbegynt av Sigismund III Vasa i 1624 og bygd ferdig av hans sønn Vladislav IV. Herregården ble bygd i barokkstil etter tegninger av Matteo Castelli. Den var opprinnelig ment som en uoffisiell kongelig residens av typen villa suburbia med en loggia med tre arkader, med utsikt over Wisła-dalen.

Under den svenske invasjonen av Polen på 1600-tallet ble slottet ødelagt og senere gjenoppbygd. I andre halvdel av det 17. århundre gikk slottet over til Stanisław Herakliusz Lubomirski, som ansatte Tylman van Gameren til å ombygge palassindret. I 1766 ble slottet kjøpt av Stanisław August Poniatowski, som ombygde det betraktelig. I 1784 ble palasset omgjort til brakke og ombygd i klassisistisk stil etter tegninger av Stanisław Zawadzki. Fra 1809 huset slottet et feltsykehus. Det ble brent ned under andre verdenskrig. Gjenoppbygningen startet i 1973, og slottet fikk samme form som det hadde i første halvdel av 1700-tallet. Siden 1985 huser slottet Sentret for Moderne Kunst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]