Łazienki-parken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frédéric Chopin-monumentet i Łazienki-parken

Koordinater: 52°12′46″N 21°01′58″Ø

Łazienki-parken (polsk Łazienki Królewskie, «De kongelige bad») er en park og et palasskompleks i sentrum av Warszawa, kjent for sine mange klassisistiske severdigheter. Den er med sine 76 hektar den største parken i byen. Parken ligger på den såkalte «Kongeruten», som forbinder Kongeslottet med Wilanów-palasset i sør. I nord grenser parken til Ujazdów-slottet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Parken ble opprinnelig anlagt i barokkstil i det 17. århundre av Stanisław Herakliusz Lubomirski etter tegninger av Tylman van Gameren. Den fikk navnet Łazienki («bad») fra en badepaviljong som befant seg der.

I 1764 ble hagen kjøpt av kong Stanisław August Poniatowski, og omlagt til klassisistisk stil etter tegninger av Domenico Merlini, Johann Christian Kammsetzer og Johann Chrystian Schuch.

Mesteparten av bygningene i parken ble brent ned av tyskerne etter Warszawaoppstanden i 1944, og senere gjenoppbygd noen år etter krigen.

Parken brukes i dag til de samme formål som i Poniatowskis tid, nemlig i kulturelle-, vitenskapelige-, sports- og fritidssammenhenger. Ikke langt vekk fra Łazienki-parken befinner Warszawa-universitetets botaniske hage seg, særlig populær blant studenter.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Parkens hovedbygninger befinner seg rundt eller i nærheten av Łazienki-innsjøen og Łazienki-elven. På innsjøen befinner det berømte Łazienki-palasset seg, og i nærheten Teateret på øyen (Teatr na Wyspie) fra 1790, tegnet av Johann Christian Kammsetzer. Teaterscenen, omgitt av antikke ruiner og skulpturer, er stilisert etter teateret i Herculaneum.

Hovedinngangen til parken befinner seg like ved Belweder. Ved siden av inngangen står kanskje det mest kjente monumentet over Frédéric Chopin i verden, av Wacław Szymanowski. Det monumentale minnesmerket ble stilt opp i 1926, men ble ødelagt under den tyske okkupasjonen av Warszawa under andre verdenskrig. Det ble imidlertid rekonstruert i 1958. I dag organiseres det om sommeren konserter med komponistens musikk like ved monumentet.

Andre berømte bygninger i parken er Gamle oransjeri (Stara Pomarańczarnia), Nye oransjeri (Nowa Pomarańczarnia), Gamle Kordegarda (Stara Kordegarda), Nye Kordegarda (Nowa Kordegarda), Sybillas tempel (Świątynia Sybilli), Det egyptiske tempel (Świątynia Egipska), Myślewice-palasset og Det hvite hus (Biały Domek). Sistnevnte ble bygd i årene 17741776 av Stanisław August Poniatowski etter tegninger av Domenico Merlini, og var bostedet til Ludvig XVIII av Frankrike under hans eksilopphold.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]