Hopp til innhold

Ufrivillig barnløshet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ufrivillig barnløshet, infertilitet eller ufruktbarhet vil si at et kvinnelig og et mannlig individ mangler evnen til å få barn sammen på naturlig måte, til tross for ønske om dette. Det kan være mange grunner til dette, blant annet sterilitet hos en av partene, men fortsatt er mange av årsakene ukjente for medisinen. Infertilitet rammer omtrent 10–15 % av norske par.

Gjennom tidene har folk utført ulike ritualer for å blant annet øke sjansen for å få barn. Par eller kvinner som ikke fikk barn kunne for eksempel besøke hellige steder eller utføre særskilte ofre. I dag finnes det mange medisinske metoder som kan hjelpe ufrivillig barnløse par å få unger likevel, for eksempel prøverørsmetoden. En annen måte å behandle barnløse på kan være gjennom adopsjon eller oppfostre unger andre ikke kan ta vare på.

Primær og sekundær infertilitet

[rediger | rediger kilde]

Primær infertilitet er en betegnelse som brukes om kvinner hvor graviditet aldri er oppnådd, mens sekundær infertilitet benyttes om kvinner som tidligere har vært gravid – enten hvor svangerskapet endte i normal fødsel, for tidlig fødsel, spontanabort eller svangerskapsavbrytelse.