Ufullbåret barn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ufullbåret barn eller prematurt barn er ifølge Verdens helseorganisasjon et barn som er født før den 259. svangerskapsdag, eller før 37. svangerskapsukes utgang. Prematur som uttrykk har sin opprinnelige fra latin som betyr før moden (maturus) og brukes om barn som er for tidlig født. Slike barn kalles også for kuvøsebarn. (Uttrykket prematurt brukes også om for tidlig eller i utide lanserte ideer og prosjekter innen åndsliv og næringsliv som blir/ble lansert «forut for sin tid».)

Premature barn er ikke ferdigutviklet slik et fullbårent barn er. De krever derfor spesielle tiltak for å overleve og utvikle seg fram til omtrent normalstadiet. Legevitenskapen er etterhvert blitt flinkere til å ta vare på de premature, slik at de overlever.

Klassifisering på dette grunnlag er ofte vanskelig på grunn av usikker svangerskapsvarighet. Fødselsvekt på mindre enn 2 500 gram er derfor også benyttet som et tegn på et ufullbåret barn, men slik lav fødselsvekt kan også skyldes veksthemming hos fosteret under graviditeten uten at de vanlige tegn på ufullbåret barn (som er liten kroppslengde, lyserød hudfarge, ullhårkroppen og umodne ytre kjønnsorganer) kan påvises.

Risiko for funksjonshemninger hos ufullbårne barn[rediger | rediger kilde]

Det er 89 ganger så stor risiko for å bli rammet av cerebral parese for barn født mellom uke 23–27 sammenliknet med termin.

Det er tyve ganger så stor risiko for hørsels-eller synsproblemer eller epilepsi for barn født mellom uke 23–27 sammenliknet med termin.

Det er ti ganger så stor risiko for å få en psykisk utviklingshemning for barn født mellom 23–27 uke sammenliknet med termin.

Dessuten er det ti ganger så stor risiko for å få adferdsproblemer for barn født mellom uke 23–26 sammenliknet med termin.

Ifølge en ny norsk studie, som har tatt for seg mer enn 900 000 barn født 19671983, er det mindre sjanser for at for tidlig fødte barn får egne barn.

Mens de eldste premature har mer enn førti prosent sjanse for å få egne barn, synker prosentandelen til 28 når det gjelder for tidlig fødte i den minste gruppen: premature født i uke 23–27.

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.