Uelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 66°09′34″N 169°48′33″V

Den russiske landsbyen Uelen ligger i Beringstredet der Tsjuktsjerhavet (på engelsk Chukchi Sea) og Beringhavet (Bering Sea) møtes


Uelen (russisk: Уэ́лен) er en landsby (selo) som ligger like sør for polarsirkelen i Tsjukotka, like ved Kapp Dezjnjov (russisk:Мыс Дежнёв), stedet hvor Beringhavet og Tsjuktsjerhavet møtes, på det aller østligste punktet på det russiske fastland og dermed også det asiatiske kontinent.

Uelen har en befolkning på rundt 5-800 (varierende anslag).

Landsbyen er velkjent for sine utskjæringer i hvalrosstenner og -bein. Den tjener også som base for naturvitenskapelige og arkeologiske ekspedisjoner i området, som blant annet har avdekket en gravplass inneholdende mer enn 300 graver fra tidlige hvaljegerkulturer, fra et tidsområde mellom 500 f.kr. og 1000 e.kr.

Uelens mest kjente sønn er forfatteren Jurij Sergejevitsj Rytkheu, som ble født der i 1930.

I 1934 var byen et øyeblikk i det internasjonale rampelyset, da de overlevende etter forliset til skipet Tsjeljuskin ble fløyet ut derfra.

Uelen er også betydningsfullt i og med at det er det befolkede stedet av noen betydning i Russland som ligger nærmest De forente stater, og under den kalde krigen ble militærbaser av denne grunn anlagt på stedet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]