Tyrkeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tyrkeren i et kobbersnitt fra Karl Gottlieb von Windischs bok Briefe über den Schachspieler des Hrn. von Kempelen fra 1783.
Et kobbersnitt som viser Tyrkeren med åpne dører.

Tyrkeren (eller Sjakktyrkeren) var en konstruksjon laget for å gi tilskuerne inntrykk av at en maskin spilte sjakk uten menneskelig innblanding. I virkeligheten styrte en skjult sjakkspiller figuren ved sjakkbrettet.

Innretningen var konstruert og bygd i 1769 av Wolfgang von Kempelen, som var ansatt ved hoffet til keiseren av Østerrike-Ungarn, og ble presentert for offentligheten våren 1770.[1][2] Den besto av en trefigur i naturlig størrelse, i tyrkisk drakt, som satt bak en kasse som var 120 cm lang, 85 cm bred og 90 cm høy.[3] På overflaten var et sjakkbrett.

Dens første utfordrer var statsråd greve von Cobenzl.[3]

Tyrkeren turnerte i mange tiår rundt i Europa og Amerika. Med en sterk sjakkspiller som operatør ble konstruksjonen til tider ansett som uovervinnelig. Blant de som ble slått var Napoléon Bonaparte, Edgar Allan Poe og Benjamin Franklin;[4] En av de som slo Tyrkeren var François-André Danican Philidor, tidens sterkeste sjakkspiller, som vant mot Tyrkeren i Paris.[5]

Selv om mange hadde mistanke til at Tyrkeren ble styrt av en skjult menneskelig operatør, ble ikke konstruksjonen avslørt før i 1820. Den originale Tyrkeren ble ødelagt i en brann i 1854,[6] men det er laget moderne rekonstruksjoner, blant annet står det utstilt et eksemplar i Heinz Nixdorf MuseumsForum i Paderborn.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ZEIT ONLINE | Lesen Sie zeit.de mit Werbung oder imPUR-Abo. Sie haben die Wahl.». www.zeit.de. Besøkt 29. juni 2020. 
  2. ^ Singh, Simon (19. april 2002). «Review: The Mechanical Turk by Tom Standage». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 29. juni 2020. 
  3. ^ a b «Das Geheimnis des Schachtürken». geo (tysk). Besøkt 29. juni 2020. 
  4. ^ a b «HNF - The Chess Turk has been brought back to life». www.hnf.de. Besøkt 29. juni 2020. 
  5. ^ Zeitung, Süddeutsche. «Auf höchstem Niveau». Süddeutsche.de (tysk). Besøkt 29. juni 2020. 
  6. ^ «Meet the 18th Century chess machine». BBC News (engelsk). Besøkt 29. juni 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg (de) Wikisource: Schachtürke – Originaltekster