Tyrkeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tyrkeren i et kobbersnitt fra Karl Gottlieb von Windischs bok Briefe über den Schachspieler des Hrn. von Kempelen fra 1783.
Et kobbersnitt som viser Tyrkeren med åpne dører.

Tyrkeren (eller Sjakktyrkeren) var en konstruksjon laget for å gi tilskuerne inntrykk av at en maskin spilte sjakk uten menneskelig innblanding. I virkeligheten styrte en skjult sjakkspiller figuren ved sjakkbrettet.

Innretningen var konstruert og bygd i 1769 av Wolfgang von Kempelen, som var ansatt ved hoffet til keiseren av Østerrike-Ungarn.

Tyrkeren turnerte i mange tiår rundt i Europa og Amerika. Med en sterk sjakkspiller som operatør ble konstruksjonen til tider ansett som uovervinnelig. Blant de som ble slått var Napoléon Bonaparte og Benjamin Franklin, den eneste som skal ha slått Tyrkeren er François-André Danican Philidor, tidens sterkeste sjakkspiller.

Selv om mange hadde mistanke til at Tyrkeren ble styrt av en skjult menneskelig operatør, ble ikke konstruksjonen avslørt før i 1820. Den originale Tyrkeren ble ødelagt i en brann i 1854, men det er laget moderne rekonstruksjoner, blant annet står det utstilt et eksemplar i Heinz Nixdorf MuseumsForum i Paderborn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:The Turk – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

Wikisource-logo.svg Tysk Wikisource: Schachtürke – Originaltekster