Typhoon TLP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Typhoon TLP var en strekkstagplattform i Mexicogulfen drevet av Chevron. Den gikk rundt under orkanen Rita i 23. september 2005 om lag klokka 6 om morgenen.

Den ble installert i september 2000 og startet produksjonen av olje 28. juli 2001. Den sto på 640 meters vanndyp.

Typhoon var av typen Seastar. Den hadde et stort sylindrisk skaft som holdt oppe dekket. Under havflaten var det tre ukragerkonstruksjoner – horisontale utstikkende pongtonger.

Ytterst på hver pongtong var det festet to strekkstag. Strekkstagene var levert av Aker. Det var sylindriske stålrør. De var oppdiftsmessig nøytrale, som betyr at oppdriften på innsiden av strekkstagene var like stor som vekten av stålrørene. Strekkstagene var festet til pæler som var rammet ned i havbunnen.

Havariet[rediger | rediger kilde]

I forkant av orkanen Rita ble plattformen evakuert, og hele mannskapet fraktet til land med helikoper. Da de kom tilbake etter at orkanen var over fant de ikke plattformen igjen der den skulle være. Etter en stunds leting ble den funnet flytende opp ned et godt stykke unna opprinnelig posisjon.

Klokka 06.02 lokal tid 23. september 2005, begynte begynte nødpeilesenderen på livbåt ​​2 å sende. Klokka 06.27 begynte nødpeilesenderen i livbåt 1 å sende. Sendingene indikert omtrentlig tidspunkt for kantring. Værforholdene på dette tidspunktet var en times middelvind 23 m/s i 266 grader retning fra nord, signifikant bølgehøyde 13,3m i 288 graders retning fra nord, peak bølgeperiode 14,4 sekunder og strømhastigheten 1,5 m/s i overflaten i 349 graders retning fra nord.

Etter orkanen ble flere halvnedsenkbar plattform der ankerlinene hadde røket, og som hadde vært i fri drift i området mistenkt som årsaken til ulykken. Det var ikke noen kollisjonsskader på noen av plattformene, og GPS-signaler tydet også på at det ikke var noen kollisjon.

De amerikanske myndighetene (MMS) utga en granskingsrapport der de de konkluderte med hva som var den mest sannsylige årsaken, og også beskriver andre mulige men mindre sannsynlige årsaker.

Hovedårsaken var trolig svikt i ett eller to strekkstag i ett av hjørnene. Det var i koblingen mellom strekkstaget og pælen 1 og 2. Det er ikke enighet mellom de ulike leverandørene om nøyaktig hvilke del som sviktet først. Konklusjonen ble støttet av skadeomfanget, metallurgiske analyser av fra festene ved pælene med plastisk deformasjon og deformert overflater. Svikt i forankringssystemet på pongtongen førte til rotasjon rundt senteraksen og til omfattende skader på flammetårnet og livbåt 2. Disse komponentene ble plassert på yttersiden av dekket.

Anbefalinger fra granskingen[rediger | rediger kilde]

MMS hadde to anbefalinger videre:

  • Vurdere om det er mulig med hastverksløsninger for de eksisterende strekkstagplatt, som har denne typen forankringssystemet.
  • Vurdere om dette forankringssystemet (strekkstag) fortsatt er et akseptabelt forankringssystem for flytende offshore installasjoner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • S.E. Kibbee, John Chianis, K.B. Davies, og B.A. Sarwono: The Seastar Tension-Leg Platform, Offshore Techology Conference OTC 7535, Houston, 1994.
  • R. B. Matten, M.J.Provost, S. Pastor, W. S. Young: Typhoon SeaStar TLP, Offshore Technology Conference (OTC), 6.-9. mai 2002, Houston, 2002.
  • UNITED STATES DEPARTMENT OF THE INTERIOR, MINERALS MANAGEMENT SERVICE (MMS): GULF OF MEXICO REGION ACCIDENT INVESTIGATION REPORT, 1. januar 2007.