Twelve Apostles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Twelve Apostles, også kjent som Inner Circle eller The Squad, var en kontraetterretnignsenhet i IRA, grunnlagt av Michael Collins under den irske uavhengighetskrig. Deres oppgave var å hindre britisk etterretning i å utføre sitt arbeid, noe som for det meste ble utført gjennom mord på britiske agenter og informanter.

Et av hovedmålene var Cairo Gang, en gruppe britiske etterretningsoffiserer som for det meste hadde blitt rekruttert fra Kairo og Midtøsten. Gruppen ble hentet inn i 1920 av Henry Hughes Wilson, med det å eliminere Collins som sin hovedoppgave. Siden 1919 hadde det vært en dusør for Collins, død eller levende, på 10 000 pund, hvilket var en enorm sum, men ingen hadde lykkes i å ramme ham. Wilson gav dem blankofullmakt til å myrde medlemmer av Sinn Féin, selv om de ikke var involvert i væpnet kamp. Dette var ment å skulle tvinge frem lederne av IRA.

Man har aldri formelt identifisert medlemmene av Twelve Apostles. Blant de man mener var medlemmer er:

Seán Lemass og Stephen Behan er også nevnt som mulige medlemmer på noe svakere grunnlag enn de andre i listen. Joe Dolan identifiserte seg selv som medlem i 1950-årene, uten at han hadde figurert på tidligere lister; det er derfor noe usikkert om dette stemmer. Det finnes ikke dokumentasjon på at noen av disse virkelig tilhørte gruppen.

Den mest kjente operasjonen som ble utført av gruppen skjedde på morgenen 21. november 1920, kjent som Bloody Sunday. Fjorten britiske etterretningsagenter og informanter ble skutt på forskjellige steder i Dublin. Som hevn for dette skjøt Black and Tans mot publikum på en gælisk fotball-kamp på Croke Park; tolv sivile ble drept og 68 såret.