Tweeter and the Monkey Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Tweeter and the Monkey Man
AlbumTraveling Wilburys Vol. 1
Artist, bandThe Traveling Wilburys
Utgitt18. oktober 1988
Innspilt1988
SjangerRock
Lengde5.27
PlateselskapWilbury Records
Warner Bros.
Produsent(er)Nelson Wilbury
Otis Wilbury

«Tweeter and the Monkey Man» er en sang av rock-supergruppen The Traveling Wilburys. Sangen dukket først opp på albumet Traveling Wilburys Vol. 1 fra 1988. Alle bandmedlemmene krediteres for å ha skrevet sangen, og den er utgitt av Bob Dylans Special Rider Music. Dylan synger også hovedstemmen på versene, mens resten av bandet er med på refrengene.

Teksten handler om tittelfigurene, en transseksuell doplanger kalt «Tweeter» («Pip»), hennes kumpan, kjent bare som «The Monkey Man» («Apemannen»), og deres nemesis, «the Undercover Cop» («Sivilsnuten»). Med sine 5 minutter og 27 sekunder, er «Tweeter and the Monkey Man» Traveling Wilburys’ lengste opptak.

«Tweeter and the Monkey Man» regnes noen ganger som en leken tributt til Bruce Springsteens sanger. Tekstene inneholder titlene til mange Springsteen-spor, og mange av Springsteens temaer og landskaper. For eksempel er handlingen i sangen lagt til New Jersey, staten Springsteen kommer fra, og steder som Rahway Prison og Jersey City er nevnt ved navn. Referanser til Springsteens sangtitler er bl.a. «Stolen Car», «Mansion On The Hill», «Thunder Road», «State Trooper», «Factory», «The River», og sangen som Springsteen gjorde populær, men som var skrevet av Tom Waits, «Jersey Girl». I tillegg er «Lion's Den» og «Paradise» nevnt i sangen og tydelig fremhevet, begge deler er titler på Springsteen-sanger som har kommet ut etter Traveling Wilburys' album.

På Traveling Wilburys-DVD-en (sluppet i 2007 som en del av en boks) ble sangens tilblivelse beskrevet. George forteller at Dylan og Petty diskuterte «Americana-drit som vi ikke forsto». Samtalen ble tatt opp og senere oversatt av gruppen til et grunnlag for sangen. Refrenget var opprinnelig en del av et vers, men ble senere valgt ut til å være refreng.

The Headstones synger en coverversjon av «Tweeter and The Monkey Man» på sitt album Picture of Health.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]