Tvungen forsvinning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tvungen forsvinning (engelsk: forced disappearance, spansk: desaparición forzada ) er noe som finner sted når en person blir holdt fanget i hemmelighet, eller drept av en tjenestemann på vegne av et statsapparat eller en organisasjon, uten at stat/organisasjon innrømmer forhold. Under slike forhold, vil et offer vanskelig kunne gjøre gjeldende, lovlige krav.

En tvungen forsvinning består i at en person forsvinner fra offentligheten, kidnappet eller myrdet av en organisasjon (ofte statlig). Ofrene føres bort og blir holdt ulovlig i konsentrasjonsleirer, ofte torturert, og til slutt henrettet, og likene blir gjemt. De pårørende får ikke noe innsyn i hva som har skjedd med offeret.

Latin-Amerika[rediger | rediger kilde]

Eksempler på slike menneskerettighetsbrudd, fant blant annet sted under militærdiktaturene i Latin-Amerika1970- og 1980-tallet.

I de latinamerikanske diktaturene ble ofte barna til de forsvunne personene adoptert bort, gjerne til barnløse par innenfor militærvesenet eller som støttet diktaturet. Den dag i dag vet mange familier ikke hva som skjedde med deres ektefeller, barn, søsken og foreldre under diktaturene. Rettssaker pågår, men flere av de ansvarlige for disse menneskerettighetsbruddene går ennå ustraffet. Tvungen forsvinning forbindes også ofte med uttrykket skitten krig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]