Turnike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En tradisjonell turnike med en trepinne.

En turnike eller turniké,[1][2] også kjent som årepresse eller strammer, er en gjenstand som brukes til avsnøring av blodforsyningen til et lem.[3] Det kan være et stoffbånd, en gummislange, blodtrykksmansjett eller lignende. Formålet med en turnike er å komprimere en blødende vene eller arterie.[4] Bruken av turnike er omduskutert.[5]

Bruk[rediger | rediger kilde]

Bruk av turnike kan være nødvendig som førstehjelp når det er store blødninger i ekstremiteter (armer og bein). Det er en fordel at personellet som skal bruke turniketen har fått opplæring slik at den brukes med god effekt (stopper blødningen) og minimerer faren for skade på grunn av turniketen. Feil bruk av turnike kan blant annet resultere i nerveskader.

Turniket kan være nyttig for å stoppe kraftige blødninger i armer og bein, som for eksempel kan oppstå i trafikkulykker eller fra skuddskader.

Alternativer[rediger | rediger kilde]

For personell uten opplæring eller når blødningene ikke er i ekstremitetene kan stapping noen ganger være et godt alternativ for å stoppe blødninger. For eksempel kan man bruke en enkeltmannspakke, som er en type sårbandasje som kan brukes til kompresjon og/eller stapping.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Førstehjelp, den første hjelpen som gis ved akutt skade eller sykdom
  • Hårturnike, en hevelse oftest forårsaket av hår i sokker på babyer som tvinner seg rundt en tå og kan føre til manglende blodtilførsel og vevsdød

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ordbøkene.no - Bokmålsordboka og Nynorskordboka». ordbokene.no (norsk). Besøkt 28. mars 2023. 
  2. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 28. mars 2023. 
  3. ^ snl.no
  4. ^ Delfi Arkivert 12. juli 2009 hos Wayback Machine. Portable Tourniquet System
  5. ^ «Skal turniké brukes i Norge?». Ambulanseforum. Besøkt 22. november 2022.