Turanbekkenet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Turansenkningen»)
Sentral-Asia med Silkeveien. Turanbekkenet er det vidstrakte lavlandsområdet mellom Det kaspiske hav i vest og de sentralasiatiske høyfjellene i øst og sør.

Turanbekkenet (også kalt Turansenkningen, Turanlavlandet eller Turansletta) er et ca. 1,8 millioner km² stort sletteland i Sentral-Asia. Det strekker seg over områdene til statene Turkmenistan, Usbekistan og Kasakhstan. Det grenser i vest til Det kaspiske hav, i øst til Tian Shan og Pamir, i sør til fjellkjedene Kopet-Dag og Hindukush, og i nord til Ural og Det kasakhiske høyland. Det utgjør den østlige delen av den mer omfattende Aral-kaspiske senkning.

Turanbekkenet ligger i snitt ca. 300 moh, men er lavere i de vestlige delene. Det finnes også enkelte mindre høysletter, som Ustjurt mellom Det kaspiske hav og Aralsjøen. Enkelte senkninger ligger under havnivå (Karagie i Kasakhstan -132 meter, Vpadina Aktsjanaja i Turkmenistan -81 meter).

Regionen får mindre enn 381 mm nedbør pr år. 80 % av Turanbekkenet er sand- og saltørkener, hvorav de største er Karakum og Kysylkum.

En rekke elver renner gjennom Turanbekkenet. De viktigste er Amu-Darja og Syr-Darja, som begge munner ut i Aralsjøen.

I oaser og irrigerte elvedaler i sør ligger jorbruksområder med bomulls- og kornproduksjon. Av stor næringslivsmessig betydning er forekomstene av olje- og naturgass ved Det kaspiske hav. I de vidstrakte ørkenområdene vokser bare mindre urteplanter og busker, som hovedsakelig benyttes som beiteland for flokker av sauer og kameler. Det drives også utvinning av salt.