Tulum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For byen Tulum, se Tulum (by).
For kommunen Tulum, se Tulum (kommune).
Tulum
LandMexicos flagg Mexico
Høyde o.h.12 meter
Nettsidewww.inah.gob.mx/zonas/99-zona-arqueologica-de-tulum
Kart
Tulum
20°12′53″N 87°25′44″V

El Castillo sett fra stranden på sørsiden
Hovedbygningen El Castillo i Tulum, sett nordfra, fra "bygning 45". Den synlige stranden mellom knausene besøkes regelmessig av skilpadder som legger egg der, og stranden har derfor blitt stengt for ferdsel.
Kart over Tulum

Tulum eller Tuluum er en førkolumbisk mayaby på østkysten av den meksikanske delstaten Quintana Roo. Byen er bygd på 12 meter høye klipper langs Det karibiske hav. Byen var og er omkranset av en forsvarsmur, og fungerte som hovedhavn for byen Cobá.

Tulum var en av de siste byene mayaene bygde. Den hadde sitt høydepunkt fra 1200- til 1400-tallet, og overlevde i 80 år etter at spanjolene begynte å okkupere det som i dag er Mexico. Man tror at sykdommer som kom til området gjennom europeiske nybyggere var grunnen til byens undergang. Tulum er blant de best bevarte mayabyene og et populært turistmål, også på grunn av sin beliggenhet langs flotte sandstrender.

Navnet Tulum betyr «gjerde» eller «mur» på yukatansk maya. Mye tyder på at byen opprinnelig het Zama, som betyr «Soloppgangens by».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]