Hopp til innhold

Tsjutsjelo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tsjutsjelo
orig. Чучело
Generell informasjon
GenreDramafilm, ungdomsfilm
Utgivelsesår1984
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde127 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiRolan Bykov[1] Rediger dette på Wikidata
ManusVladimir Zjeleznikov, Rolan Bykov Rediger dette på Wikidata
TemaÆrlighet, selvforsakelse, altruistisk selvmord
Basert på
Tsjutsjelo Rediger dette på Wikidata
MusikkSofija Gubajdulina Rediger dette på Wikidata
FotoAnatolij Mukasej Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeKristina Orbakajte, Jurij Nikulin, Dmitrij Jegorov, Jelena Sanajeva, Svetlana Krjutsjkova, Rolan Bykov, Pavel Sanajev Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapMosfilm Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1984
Eksterne lenker

Tsjutsjelo (originaltittel: Чучело) er en sovjetisk film fra 1984, regissert av Rolan Bykov.[2][3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner med en gruppe skolebarn som mobber og trakasserer en ung jente, Lena Bessoltseva, som forsøker å stikke av fra dem. Men plageåndene jager den unge jenta til en elv, hvor hun blir reddet av bestefaren sin. Han tar med seg jenta hjem, og spør henne hva angrepet egentlig handlet om. Hun avslører årsaken til mobbingen i løpet av filmen, som fortelles gjennom en rekke tilbakeblikk. Når Lena begynte ved den nye skolen, fikk hun kallenavnet «skremsel» på grunn av et klønete fall i klasserommet.

Jenta utvikler deretter en forkjærlighet for den mest populære gutten i klassen, og truer den etablerte sosiale orden blant de unge studentene. Den unge jenta Shmakova, tidligere favoritten til klasse-helten Somov, skal flyttes til et annet skrivebord i klassen. Dette fører til veldg mye drama senere i filmen. Elevene er spente på en kommende ferie til Moskva. I mellomtiden bestemmer de seg for å hoppe over en litteratur-time, og se på en film i stedet. Men Somov er ukomfortabel med ideen, og ender opp med å avsløre for læreren at klassen har stukket av på kino.

Som en del av straffen deres, får ikke klassen reise til Moskva likevel. En av de tøffere jentene som går under kallenavnet "Iron Tack" mener at noen har forrådt dem når de stakk på kino. Hun bestemmer seg for å finne ut hvem denne forræderen er. For å redde Somov, sier Lena at det var hun som fortalte om kino-turen til læreren. Dette starter en rekke skremmende scener gjennom landsbyen. Etter å ha fortalt bestefaren sin den lange historien om hvordan hun tok på seg skylden til sin elskede, går Lena til en butikk, hvor hun klipper håret av seg. Deretter går hun til Somovs bursdagsfest. Det skallede hodet blir snart avslørt, og hun kunngjør også at hun ønsker å forlate landsbyen.

Tilbake på skolen oppdager Lena, men oppdager at Somov endelig har tilstått ovenfor resten av klassen at det var han som fortalte læreren om kino-turen. Han står deretter ved kanten av vinduet, og truer med å hoppe. Lena overtaler ham til å komme seg ned fra vinduet, og mange av elevene gratulerer Lena med at hun var tøff. Læreren hilser på klassen, og kunngjør at Lenas bestefar nylig har donert hjemmet sitt og en uvurderlig samling malerier av en anerkjent kunstner som en gang bodde i landsbyen. Hele samlingen er vurdert som ekstremt verdifull, og boligen skal bli museum for hele samlingen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Kristina Orbakaite som Lena Bessoltseva
  • Yuri Nikulin som bestefar Nikolay Nikolayevich Bessoltsev
  • Elena Sanayeva som lærer Margarita Ivanovna Kuzmina
  • Svetlana Kryuchkova som Tante Klava, en frisør

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]