Tsjusovaja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tsjusovaja
Maksimovsky rock Chusovaya river.jpg
Utsyn mot elva rundt 1910. Maksimovskijklippen.
LandRussland Russland
FøderasjonssubjektPerm kraj,
Sverdlovsk oblast,
Tsjeljabinsk oblast
Lengde592 km
Nedbørfelt23 000 km²
Middelvannføring222 /s
StartDet sentrale Ural
MunningKamskij-reservoaret i Kama

Tsjusovaja (russisk: Чусова́я) er ei elv i Perm kraj, Sverdlovsk oblast og Tsjeljabinsk oblast i Russland. Den er ei sideelv til Kama.

Elva er 592 km lang, med et nedbørfelt på 23 000 km². Den munner ut i Tsjusovojbukta i Kamskij-reservoaret. Den fryser vanligvis til i november, og forblir frosset over til vårløsningen i april–mai. Vårflommen varer vanligvis til midten av juni.

Den viktigste sideelver er Mezjevaja Utka, Serebrjanka, Kojva, Usva, Revda og Lysva. En annen interessant sideelv er Kumysj, som renner rundt 6 km under jorden. Stedet hvor den forsvinner heter Nyrok (russisk: нырок – oversatt: «dukk») blant lokalbefolkningen, mens stedet hvor den dukker opp igjen heter Bynyrok (russisk: вынырок – oversatt: «kommer til overflaten»).[1]

Tsjusovaja er mye brukt til vannforsyning, og forsyner blant annet Jekaterinburg. Elvehavner ved Tsjusovaja er Perm og Tsjusovoj.

Tsjusovaja er berømt for sine store klipper langs elvebredden. En av de mindre klippene er avbildet til høyre. Noen av klippene var farlige for båttrafikken under vårflommen, og ble kalt Bojtsy (russisk: бойцы – oversatt: krigere). Mange av de største klippene langs elva har navn.

Referanser[rediger | rediger kilde]