Tsjerepovets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tsjerepovets
Ei bru i Tsjerepovets
Tsjerepovets' byvåpen

Tsjerepovets (russisk: Черепове́ц) er den største byen i Vologda oblast i Russland. Den ligger ved bredden av Rybinsk-reservoaret i Volga, nær det sørlige endepunktet på Volga-Østersjøkanalen. Innbyggertall: 311 869 (folketelling 2002), 310 463 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Rundt 1360 ble det opprettet et kloster i åsene ved elva Sjeksna, og landsbyen Fedosjevo vokste frem rundt det. Historikerne betrakter denne landsbyen som hjertet i dagens Tsjerepovets. Byen fikk offisiell bystatus i 1777 etter ordre fra Katarina den store. Ved byggingen av Mariinskkanal-systemet ble Tsjerepovets, som ligger ved Volga, knyttet til Østersjøen. Under andre verdenskrig ble flere store fangeleier opprettet i området, og rundt 30 000 mennesker døde i disse leirene.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Tsjerepovets er den viktigste industribyen i regionen. Her er blant annet jernverk, stålfabrikker (for eksempel Severstal), store skipsverft og kjemiske bedrifter. Kullbehovet til byens metallindustri dekkes av gruver i Vorkuta, og jernmalmen kommer fra gruver på Kolahalvøya. I er det sagbruk i byen, som behandler tømmer fra skogene rundt byen. Byen betjenes av Tsjerepovets lufthavn, som ligger 18 km nord for byen.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

I Tsjerepovets ligger et statlig universitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 59°08′N 37°54′Ø