Trykkluftkompressor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kompresjonsskruer til en skruekompressor til trykkluft.

En trykkluftkompressor brukes til kompresjon av luft. Mye brukte kompressortyper er stempelkompressorer og skruekompressorer. Stempelkompressorer har ett eller flere stempler og kan være utført for ettrinns eller totrinns kompresjon. Skruekompressorer har en kompressorblokk med to rotasjonsskruer som en hoveddel i kompressoren.

Til spesielle formål finnes andre varianter av kompressoren. Også til tradisjonell trykkluftproduksjon har det vært andre tekniske løsninger på kompressorene. I dag brukes mest skruekompressorer til generell trykkluftforsyning og stempelkompressorer til små luftmengder.

Skruekompressorer[rediger | rediger kilde]

Skruekompressorer er vanligvis et komplett driftsanlegg innebygget i et lyddempende kabinett. Innsugsluften trekkes inn gjennom en etterkjøler (avhengig av kompressorløsningen) og kjøler da komprimert utgående luft. Inne i kabinettet trekkes luften inn gjennom innsugsfilter og innsugsregulator (ventil) til kompresjonsblokken. Sammen med innsugsluft tilføres også olje fra et sirkulasjonssystem. Oljen smører og tetter kompressorskruene i kompresjonen, og kjøler den ved varmeopptak. Den komprimerte trykkluften passerer fra kompressorblokken til en separator.

I separatoren skilles trykkluft og olje slik at trykkluften fra kompressoren er filtrert til 5 ppm (generelt). Oljen sirkulerer på ny i et regulert system med kjøling i en oljekjøler og tilføres kompressorblokken. Trykkluften kjøles også i den kjøleren som bruker innsugsluften til kjølemiddel før den sendes ut av kabinettet til trykktanken.

Kompressorautomatikken regulerer start, avlastet drift og stopp av kompressoren, avhengig av luftforbruket og innstilt driftsmodus. En pressostat gir signal ved innkoblings- og utkoblingstrykk, og automatikken regulerer driften.

Andre kompressortyper[rediger | rediger kilde]

Tankmontert stempelkompressor.
  • Oljefrie skruekompressorer
  • Tankmonterte stempelkompressorer

Også enkelte andre varianter av kompressorer til trykkluft forekommer.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Karbonmonoksid i pustegass[rediger | rediger kilde]

Når luft skal brukes til pustegass er karbonmonoksid en av flere uønskede typer gasser. Kompressorer kan avgi karbonmonoksid ved at eksos eksos suges inn i en kompressor, eller fra forbrenning av smøreolje inni selve kompressoren. Karbonmonoksid er giftig for kroppen, og kan føre til kvelning.

Se også[rediger | rediger kilde]