Pressostat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pressostat er en elektrisk kontakt, som er styrt av lufttrykk. Disse kan sitte i blant annet vaskemaskiner. En pressostat er utstyrt med en form for membran, som kan bli påvirket av lufttrykk. Når det kommer luft i pressostaten, presser lufttrykket opp membranen, som bryter kretsløpet, som igjen kan starte ett annet.

I en vaskemaskin (som har pressostat) kan pressostaten gjerne ha flere funksjoner. Det kan forklares slik: Når det ikke er trykk i pressostaten, kan pressostaten ha den funksjonen att den fyller vann i maskinen. Når trykket i pressostaten blir nok til å presse membranen opp, slik at den bryter kretsløpet, stopper maskinen å fylle vann. Samtidig som vanninntaket stopper, begynner kanskje varmeelementene i maskinen å varme.

Pressostater gir beskjed om trykket er ved set-verdi(etter ønsket trykkverdi), for høyt eller for lavt, høyt nok eller for lavt.

Virkningsmåte[rediger | rediger kilde]

Trykket blir ført inn på belgen, og belgen vil bevege seg i forhold til hvor mye trykk som gir den press. Belgen vil da dra med seg, for eksempel ned, og dra med seg kontakten tilkoblet reléet som vil dra igjen eller åpne(avhenging om det er no eller nc kontakter) brytere på reléet som vil bryte eller lukke kretsen som girbeskjed om det er for høyt eller for lavt trykk. For å justere trykkets set-verdi er det fjæren som må stammes eller slakkes.