Truls Grønvold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Truls Grønvold
Født15. feb. 1952Rediger på Wikidata (72 år)
Ringerike
NasjonalitetNorge

Truls Grønvold (født 15. februar 1952Ringerike) er en norsk gullsmed, designer og voks-modellør.

Han er en som mestrer voksmodellerings-teknikken til fremstilling av master-modeller i gullsmedfaget. Denne teknikken er en ny variant av den eldgamle voksmodellerings-teknikken som blant annet ble brukt til fremstilling av vikingtidens smykker i vårt land, samt brukt som teknikk allerede i oldtiden. Modellen blir først laget i voks, for så å bli støpt ut i metall og deretter bearbeidet til ferdig mastermodell som grunnlag for former. Grønvold har laget flere hundre modeller i denne teknikk for flere av våre norske gullsmed-produsenter.

Han fikk sin utdannelse ved gullsmedlinjen på Elvebakken i Oslo og på gullsmedlinjen ved Bergen yrkesskole. Han hadde praksis ved Valdres sølvsmie, og fikk eget verksted fra 1980.

Som gullsmed og designer har Grønvold arbeidet med utvikling og produksjon av egne modeller i eget verksted. Han har også hatt en rekke freelance-oppdrag for norske gullsmedprodusenter.

Grønvold har blant annet designet smykkeserien Snorre, Nidaros og Historiske skjeer for Sigmund Espeland AS, samt flere smykkeserier for Hillestad AS og AS Sylvsmidja.

Grønvold har også arbeidet med kopiering av smykker og sølvgjenstander for flere av våre store museer.[trenger referanse]

Han har også designet og produsert en rekke ordførerkjeder for flere kommuner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]