Tromsølan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
TromsøLANs logo

TromsøLAN er et årlig LAN-party som arrangeres av frivillige ildsjeler i Tromsø, vanligvis i vinterferien evt. kombinert vinter/påskeferie de årene feriene sammenfaller. Det første TromsøLAN startet den 18. desember 1998 og med årvisse arrangement siden da er TromsøLAN Nord-Norges eldste arrangement av denne type og et av Norges eldste. Det er også det største LAN-partyet i Tromsø basert på deltakerantall.

Historie[rediger | rediger kilde]

TromsøLAN v1.0Jula 1998 – Startet med en samling datainteresserte som møttes for spilling i en fuktig kjeller ved bruhodet i Tromsø sentrum. Det fantes ingen hjemmeside for arrangementet og samlingen skjedde via IRC-kanalen #Tromsø. Tanken bak var enkel, vi skulle samles for å spille spill. Ansvarlig arrangør og innehaver av lokalet var "Nighty" og antall deltakere var ca. 15. Nettverket besto av diverse hubber og deler av nettverket gikk via Coax-kabler.

TromsøLAN v2.0Vinterferien 1999 – Ble arrangert i aktivitetshuset på Lunheim, en bydel i Tromsø. Denne gangen var det Torgrim Teigstad som lanserte ideen og hadde ideen om lokalet. Dan-Børge Hermansen, Thorstein Klingenberg & Torgrim gikk i samme klasse på Teknisk Fagskole på Breivika og trommet sammen detaljene. Dette var første år at vinterferien ble utpekt som gunstig tidspunkt for avvikling og ble fast tidspunkt for en rekke LAN senere. Antall deltakere var 37. Hver person betalte 100,- i inngangspenger, som gikk til å dekke leie av lokalet.

TromsøLAN v3.02000 – Så enda et skifte i arrangører, Thorstein Klingenberg & Steinar Torsvik sto for arrangementet. Gjennom bekjentskaper ble "vinterhagen" i Forskingsparken i Breivika løsningen. Dette ble historiens eneste TromsøLAN som fikk helsponset med nettverket med utstyr fra (fra Nortel Networks). Det ble også det første med rask internettforbindelse, levert av Norut IT. HiFi-Klubben stilte med lydanlegg og storskjerm mens Dunvolds Data hadde en stand med salg av diverse datadeler. TromsøLAN v3.0 regnes som det første profesjonelle LAN-party i Tromsø. Deltakerantall var ca. 120 personer.

TromsøLAN v4.02001 – Thorstein Klingenberg reiste i militæret og overlot TromsøLAN til Steinar Torsvik & Hasse Pedersen. Tidspunkt, sted og deltakerantall ble som tidligere.

TromsøLAN v5.02002 – Arrangert av Steinar Torsvik og Hasse Pedersen. Samme tidspunkt, sted og deltakerantall som tidligere.

TromsøLAN v6.02003 – Arrangert av Steinar Torsvik og Hasse Pedersen. Samme tidspunkt, sted og deltakerantall som tidligere.

TromsøLAN v7.02004 – Arrangert av Hasse Pedersen. Samme tidspunkt, sted og deltakerantall.

TromsøLAN v8.0Vinterferien 2005 – Hasse Pedersen gikk bort i 2005 og Steinar Torsvik var opptatt i Oslo med sitt nystartede hostingselskap, Fasthost. Dermed fikk Thorstein Klingenberg spørsmål om å igjen ta over ansvaret og arrangere v8.0. Med seg tok han sin kollega fra DarkLight AS, Geir Albertsen. Forskningsparken var trang og satte en begrensning på rundt 120 deltakere. Thorstein mente potensialet var mye større og letingen etter en ny lokasjon ble satt igang. Valget falt på Bedriftsidrettshallen i Breivika. Den har i utgangspunktet ikke nok strøm til å drive det deltakerantallet som er ønskelig så en sinnrik løsning ble igangsatt for å hente strøm fra en fløy på Breivika videregående skole som var under ombygging. Nettverksutstyr ble innleid fra Nait, et annet LAN-party i Narvik. Arrangementet ble en braksusksess med gode premier og 225 fornøyde deltakere. TromsøLAN var på tur opp og frem.

TromsøLAN v9.0Vinterferien 2006 – Stadig økende antall deltakere fører til et enormt strømbehov som Bedriftsidrettshallen ikke kunne dekke. Dermed måtte Thorstein & Geir atter en gang se etter nytt lokale. Troms Kraft ønsket å profilere sin nye satsing på fiber til privatkunder og ble årets hovedsponsor. Valg av lokale falt på kjelleren i Fløyahallen, hovedsakelig grunnet lett adgang til trafokiosk og dermed store mengder strøm. Totalt 312 deltakere fylte lokalet til randen. Et betonggulv som støvet og generelt dårlige forhold gjorde Fløyahallen uaktuell for framtidige arrangementer.

TromsøLAN v10Vinterferien 2007 – TromsøLAN har blitt for stort for hele fem lokaler og også for mye arbeid å arrangere for bare to hovedansvarlige. Stig Jakobsen og Anders Haga trekkes derfor inn som medarrangører og sammen med Thorstein Klingenberg & Geir Albertsen etableres TromsøLAN i Tromsøhallen for første gang. Tromsøhallen er en kommunal hall på 3150m², sentralt på Tromsøya, og i vinterferien 2007 ble den hjem for hele 412 fornøyde deltakere. For første gang ble ".0" sløyfet fra arrangementsnavnet. TromsøLAN v10 ble et nytt steg framover med stor scene for konkurranser og premieutdeling, en stor og velutstyrt kiosk, stand fra Datakjeden, med mer. Premier for over 100.000,- ble utdelt i løpet av helgen.

TromsøLAN v11Høstferien 2008 – TromsøLAN v10 var stort og komplisert å få til. Arrangørene var slitne og valgte å utsette arrangementet i vinterferien 2008. Et annet tilsvarende arrangement overtok tidspunktet (Netmare), men endte med 178 deltakere og bare middels tilbakemeldinger. Etter press fra TromsøLAN-fans lot gjengen bak TromsøLAN v9.0 seg overtale til å satse på ny. Skolenes høstferie ble satt som tidspunkt, Tromsøhallen ble booket og arrangementet ble ellers som v10. Nye tilskudd/sponsorer var stands fra Gamezone og Veita Elektro. Premienivå som før.

TromsøLAN v12 - 1. mai-helgen 2009 - TromsøLAN kom tilbake våren 2009, men vinterferien var dessverre ikke ledig i Tromsøhallen. I tillegg endte rot mellom Tromsø kommune og Troms fylkeskommune i at ungdomsskolene og videregående skoler i Troms ikke hadde vinterferie samtidig. Den originale datoen var fra 5. til 8. mars men tross iherdige forsøk og flere møter med Tromsø kommune var det ikke mulig å komme i mål med ønsket dato. En utsettelse var uunngåelig og ny dato ble 30. april til 3. mai 2009, som sammenfalt med fridagen 1. mai. Nye nettsider kom opp i full fart og planleggingen startet. Hovedkjernen er det samme som før: Thorstein, Geir, Stig og Anders. DarkLight, Datakjeden og Gamezone var med som året før med stands. Den største nyheten i år var en mye proffere scene. Arctic Events la sine krefter i en komplett løsning og sluttresultatet ble en stor scene, innrammet med scenetepper, med to enorme skjermer på hver side og et større lydanlegg. Scenen ble brukt også, til en rekke konkurranser. Hovedaktivitetene var velkomsttalen med tilhørende pyro-effekter, deriblant linerockets som suste like over hodene på deltakerne før de traff scenekanten til et svært gnistregn. Introen kan sees på Youtube. I tillegg ble finalene i Counter Strike 1,6 og Counter Strike Source avviklet på scenen. Alle 8 spillere rigget seg opp og satt rett ovenfor hverandre. Direkte in-game video ble vist på en storskjem mens et håndholdt kamera som filmet spillerne ble vist på den andre skjermen. Finale på scenen var svært populært og det ble kjapt klart at dette ville bli et fast innslag på TromsøLAN.

TromsøLAN v13Vinterferien 2010 – Kommune og fylke hadde igjen fått samkjørt sine ferier og TromsøLAN v13 var tilbake i den nå felles vinterferien. Ansvarlige arrangører var som før: Thorstein, Geir, Stig og Anders. Arctic Events leverte en enda større scenerigg enn før og enda bedre lyd. Med det største deltakerantall noensinne ble stemningen bra. De største finalene ble kjørt på scenen som året før, til stor glede for de frammøtte. Internettadgangen fikk seg også en økning dette året, til 1 Gigabit, levert av Uninett i samarbeid med Universitetet i Tromsø og Pronea for framførsel av fiber-sambandet.

TromsøLAN v14Vinterferien 2011 – Arrangører i hovedsak som før: Thorstein, Stig og Anders, men med en nykommer: Nicolai. Geir tok et hvileår og var ikke admin for v14. Med 454 betalende deltakere, ca. 200 gjester og 200 personer i crew ble en ny rekord slått med ca. 690 personer i hallen. Uninett, Universitetet i Tromsø og Pronea bidro til å levere en 1Gbps link til internett også denne gangen. Med konkurs i Datakjeden/Amentio kom Elkjøp inn som ny hovedutstiller og stilte med en rikholdig butikk, utstilling av PC-er fra blant annet Alienware og mye annet. Det gjorde også Universitetet i Tromsø som kom innom for å promotere IT-relatert utdanning. De tok med seg blant annet en Segway, et touch-bord, lego-roboter og annet. I et ledd for å spare kostnader på sikt ble det i år kjøpt inn switcher fra BedSys, totalt 22 stk Zyxel 10/100 Mbps 24-porters switcher med gigabit backbone, samt en kraftig Dell 48-ports Gigabit core-switch. I tillegg til å spare penger ellers brukt på innleie av switcher ble det også en ekstra inntekt på utleie, som startet fra og med mars.

TromsøLAN v15Vinterferien 2012 – Atter et rekordår med hele 768 personer i hallen. Arrangører i hovedsak som før: Thorstein, Geir, Stig, Anders og Nicolai. Stig var delvis med grunnet familieforøkelse. Elkjøp deltok som før med masse utstyr utstilt og produkter for salg. Med var også PSspill.no som sto for alle konsoll-konkurranser og ellers masse moro og giveaways. Årets hovedpremie kom fra Elkjøp og Sony, en Vaio laptop med verdi over 12.000,- Arrangementsteknisk ble det tatt et langt steg framover med innkjøp av container for lagring av utstyr ved Tromsøhallen. Dette vil forenkle opp og nedrigg betydelig og muliggjør to arrangement i året.

TromsøLAN v15.52012 – Med lettere rigging enn noensinne grunnet grep gjort før TromsøLAN v15 ble det enkelt og si ja til å også kjøre et TromsøLAN i høstferien. Datoen ble satt til 27. til 30. september og tidenes første bi-årlige TromsøLAN ble en realitet! For å holde versjonsnumrene i takt med årene ble "versjonsnummeret" satt til 15.5.

TromsøLAN v162013 – Datoen ble satt til 28. februar til 3. mars. Større endringer i år skjedde delvis bak kulissene med en oppdatert og mye mer effektiv og stabil strømleveranse fra Ramirent. Av mer synlige endringer var en 6 ganger 3 meter stor LED-storskjerm bak scenen, levert av Arctic Event. Finaler ble for første gang ikke spilt på scenen. Deltakerne ble flyttet til hver sin garderobe mens kampen ble kommentert fra scenen med live bilder fra spillene.

TromsøLAN v172014 – Som vanlig i vinterferien, fra 6. til 9. mars. Stadig mer profesjonalisering, årets finaler ble streamet live.

TromsøLAN v18 – 2015 – Arrangørene endret seg radikalt dette året, og kun Thorstein var med videre. Nye på laget var Brynjar, Amanda og Dan-Børge. Alle har lang erfaring fra tidligere TromsøLAN. Grunnet stadige problemer med å få ønsket tidspunkt i vinterferien ble TromsøLAN i samarbeid med Tromsø kommune og Tromsø Idrettsråd enige om en permanent flytting av tidspunkt fra vinterferie til høstferie. Det betydde at TromsøLAN for tredje gang forsøkte seg på et arrangement på høsten. Datoen ble 1. til 4. oktober 2015. På innhold var det nytt med et samarbeid med Bladet Nordlys, hvor blant annet finalene i Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends og Hearthstone ble streamet live på nordlys.no. Sceneriggen ble større enn før med blant annet projection-mapping og en rekordstor billedflate på ca 13x7 meter. Dette var også første år på lenge at løsningene for lokalt nettverk og internettforbindelsen i sin helhet var satt opp av crewet.

TromsøLAN v19 – 2016 – Mange tidligere admins var tilbake, med en endelig lineup bestående av Thorstein, Geir, Stig, Dan-Børge, Brynjar og Amanda. En stor utfording var at Tromsø kommune/Idrettsrådet ved en misforståelse hadde klart å dobbeltbooke Tromsøhallen, slik at nedrigg søndag krasjet med Tromsø Storms første hjemmekamp i 16/17-sesongen. Smidighet fra begge parter gjorde at det likevel ble mulig å avvikle begge arrangementer. For TromsøLAN betydde det at parkettgulvet til Tromsø Storm ble liggende under hele arrangementet og at nedrigg måtte starte klokken 12 i stedet for klokken 15 som vanlig. Internettforbindelsen ble i år levert av Broadnet, og dette var første år med full uPnp tjeneste til alle brukere, som videre gjorde at det for første gang ikke ble noen begrensinger i matchmaking på konsoller.

Frivillige[rediger | rediger kilde]

TromsøLAN planlegges og gjennomføres av en rekke frivillige kalt "Crew". Crew'et er delt opp i fem grupper: Admin, Kiosk, Tech, Ordensvakt og Compo.

Admins[rediger | rediger kilde]

Admins har på seg svarte hettegensere med nick-name på under arrangementet og er de som har hovedansvaret for alt som skjer før, under og etter hvert event. Det er bestandig minst én admin tilstedet på LAN'et.

Kiosk-crew[rediger | rediger kilde]

Kiosk-crewet drifter den døgnåpne kiosken på LAN'et. De selger alt en sliten LAN-deltaker måtte trenge for å overleve en lang helg med videospilling.

Tech-crew[rediger | rediger kilde]

Tech-crewet er på TromsøLAN for å hjelpe deltakere med eventuelle PC-problemer samt opprigg av internett, scene og strøm til deltakere og crew.

Ordensvakt-crew[rediger | rediger kilde]

Ordensvaktene har i oppgave å sjekke billetter/bånd på alle som kommer inn på LAN'et, sørge for at det er stille og rolig i soveområdet og at ingen uvedkommende tar seg inn på LAN-området.

Compo-crew[rediger | rediger kilde]

Compo-crew er de som arrangerer de ulike turneringene på TromsøLAN. De setter opp påmelding, servere, samler resultater og lager tidsplaner for når kampene skal foregå.

Arrangement[rediger | rediger kilde]

 • TromsøLAN – Skippergata 27 – 15 deltakere, 18. til 20. desember 1998
 • TromsøLAN v2.0 – Lunheim aktivitetshus – ca. 40 deltakere, vinterferien 1999
 • TromsøLAN v3.0 – Forskningsparken – ca. 120 deltakere, vinterferien 2000
 • TromsøLAN v4.0 – Forskningsparken – ca. 120 deltakere, vinterferien 2001
 • TromsøLAN v5.0 – Forskningsparken – ca. 120 deltakere, vinterferien 2002
 • TromsøLAN v6.0 – Forskningsparken – ca. 120 deltakere, vinterferien 2003 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v7.0 – Forskningsparken – ca. 120 deltakere, vinterferien 2004
 • TromsøLAN v8.0 – Bedriftsidrettshallen – ca. 225 deltakere, vinterferien 2005 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v9.0 – Fløyahallen – ca. 320 deltakere, vinterferien 2006 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v10 – Tromsøhallen – ca. 400 deltakere, vinterferien 2007 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v11 – Tromsøhallen – ca. 380 deltakere, høstferien 2008 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v12 – Tromsøhallen – ca. 340 deltakere, 1. mai-helgen 2009 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v13 – Tromsøhallen – ca. 420 deltakere, ca. 150 gjester, ca. 35 i crew, totalt ca. 605 personer - vinterferien 2010 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v14 – Tromsøhallen – 454 deltakere, ca. 200 gjester, ca. 35 i crew, totalt ca. 690 personer - vinterferien 2011 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v15 – Tromsøhallen – 504 deltakere, 218 gjester, 46 crew og sponsorer, totalt 768 personer - vinterferien 2012 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v15.5 – Tromsøhallen – Høstferien 2012 – Hjemmeside
 • TromsøLAN v16 – Tromsøhallen – Vinterferien 2013, 28. februar til 3. mars
 • TromsøLAN v17 – Tromsøhallen – Vinterferien 2014, 6. til 9. mars
 • TromsøLAN v18 - Tromsøhallen - Høstferien 2015, 1. til 4. oktober
 • TromsøLAN v19 - Tromsøhallen - Høstferien 2016, 6. til 9. oktober
 • TromsøLAN v20 - Tromsøhallen - Høstferien 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]