Trimming av forbrenningsmotorer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Trimming er effektøkning av en standard motor.

Trimming av totaktsmotorer i biler, mopeder og motorsykler[rediger | rediger kilde]

Totaktsmotorer har et stort potensial for trimming, og kan yte svært høy effekt i forhold til slagvolum og fysisk størrelse. (på bekostning av bensinforbruket, som kan bli enormt. En feilaktig trimmet 50cc motor kan bruke opptil en liter på mila i enkelte tilfeller.) Ved å file vekk litt av skylleportene kan motoren forbrenne mer bensin som øker draget, men ikke toppturtallet i særlig grad. For å få et bedre toppturtall kan man file eksosportene bredere og høyere. Ved å file eksosporten kan motoren nå et høyere turtall, og jo høyere turtall man kan oppnå, jo mer toppeffekt kan man oppnå.

Man kan også kjøpe ferdig trimmede sylindere. Det er helst til mopeder man får disse sylindrene, men de finnes også til totakts lettsykler. Slagvolumet varierer en del siden man ikke bare får sylindere med større boring, men også veivakslinger med lengre slaglengde som øker slagvolumet. Det er viktig å tilpasse portene ved bruk av en slik, eller benytte sylinder tilpasset slaglengden, ellers vil man få en "kant" mellom stempelet og kanalene som begrenser effekten eller gjør motoren ubrukbar. Man må også benytte en forkortet råde eller en høyere sylinder som er tilpasset slaglengden.

Bruker man en veivaksling med original slaglengde kan man vanligvis forvente å få et slagvolum på mellom 65 og 80 ccm på mopeder. Trimylindere i denne størrelsen er kjent for å ha potensial til å oppnå en meget høy toppeffekt hvis man har verktøyet, kunnskapen og de andre delene som behøves. Ved maksimal tuning av en mopedmotor kan man oppnå en toppeffekt på 25-30 hk, men da er slagvolumet mer enn 50cc og den kan da egentlig ikke lenger pr. definisjon kalles mopedmotor. Det finnes 50cc konkurransesykler med opptil over 20 hk.

Ved så hard trimming vil motoren bli veldig hissig, ha liten bunneffekt og stor toppeffekt, noe som betyr at man må jage motoren opp på turtall for at den skal trekke mopeden ordentlig.

Dette har liten betydning på scootere og andre som har trinnløs variator, ettersom motoren da vil arbeide i et svært snevert turtallsområde uansett. Man får trimdeler også til variatorer. Vekter med forskjellig tyngde er å få, og jo lettere de er, jo høyere turtall vil motoren gå på for å holde en gitt hastighet. En sideeffekt av dette er at man vil få en lettere svingmasse på motoren og dermed bedre turtallsrespons, noe som er en fordel ved konkurransekjøring.

Mange mopeder og lettsykler er også konstruert for å ha en langt større toppeffekt fra fabrikk, disse er nedtrimmet i Norge for å klare hastighetskravet. Dette kan oppnås ved at originalsylinderen blir "strupt" eller "plombert" ved å bruke tette eksosanlegg og luftfilterbokser, og små dyser i forgasseren. Alternativt kan sylinderen være byttet ut med en annen som kan sies å være det motsatte av en trimsylinder. Dette er langt å foretrekke hvis man ønsker å beholde mopeden eller lettsykkelen lovlig, ettersom en slik vil være langt mer kjørbar i alle turtallsområder, være mer pålitelig, og bruke mindre drivstoff. Det finnes også sylindere der man har optimalisert dreiemoment på lavere turtall fremfor toppytelse. Disse brukes til trialkjøring og yter 8-10 hk.

Forgassere og eksosanlegg som er tilpasset sylinderen er også viktig, og man får disse samt dyser til forgasserne i et utall størrelser. Optimal utførelse av ekspansjonskammeret på eksosanlegget i forhold til slagvolum og trimmingsgrad har stor betydning for effekt og dreiemoment.

Mopeder og lettsykler med såkalt dreieventil, også kalt roterende innsug ble ofte nedtrimmet ved at man satte på en plate med mindre åpning, som ga dårligere effekt. Dette var lett å endre på ved at man økte åpningen på dreieskiven igjen, denne kunne gå opp mot 205 grader på konkurransemotorer. En tommelfingerregel var at motoren gikk bra når den var "klipt"(man snakket ofte om "klipping" av dreieskiver, men de var i realiteten sagd/slipt) og plassert slik at innsuget akkurat begynner å åpne når stempelet var i bunn, og akkurat begynner å stenge når stempelet var på topp.

Regelverk og trimming[rediger | rediger kilde]

Ved å trimme en moped/lettsykkel øker man toppeffekten, noe som ikke er lovlig. Derfor skal man avregistrere sykkelen før man har lov til å trimme den. Etter det er det om man vil muligheter for faktisk å registrere tohjulingen igjen med en høyere toppeffekt, men da i en annen klasse. Makseffekt for lettsykler er 15 hk og for mellomklassesykler 34 hk. Bremser og fjæring må være tilpasset den høyere toppeffekten. Toppeffekt på mopeder er 5 hk, og motoren kan ikke være større enn 50cc og sykkelen skal ikke gå fortere enn 45 km/t hvis den er så ny at den kommer inn under EU-reglene. Eldre mopeder har lov til å gå 50 km/t. Hvis man velger å trimme sykkelen uten å omregistrere den, kan den kun brukes på godkjente baner. Boten for å trimme mopeder i Norge ligger på 4200 kroner. På tunge motorsykler kan man øke effekten opptil 20% uten å gjøre noe mer, økes den ytterligere må man få sykkelen godkjent på nytt og endringene føres opp i vognkortet. Også her gjelder at bremser, fjæring og hjulutstyr skal være tilpasset den nye toppeffekten.