Trimming av forbrenningsmotorer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trimming er effektøkning ved modifisering av en standard forbrenningsmotor.

Trimming av totaktsmotorer[rediger | rediger kilde]

Totaktsmotorer har et stort potensial for trimming og kan yte høy effekt i forhold til slagvolum og fysisk størrelse. Trimming medfører ofte økt bensinforbruk.

Ved å file vekk litt av skylleportene kan totaktsmotoren forbrenne mer bensin som øker draget, men ikke toppturtallet i særlig grad. For å få et bedre toppturtall kan man file eksosportene bredere og høyere. Ved å file eksosporten kan motoren nå et høyere turtall, og jo høyere turtall man kan oppnå, jo mer toppeffekt kan man oppnå.

Det er mulig å kjøpe ferdig trimmede sylindere. Slagvolumet varierer en del siden man ikke bare får sylindere med større boring, men også veivakslinger med lengre slaglengde som øker slagvolumet. En forkortet råde eller en høyere sylinder benyttes for å være tilpasset slaglengden.

Bruker man en veivaksling med original slaglengde kan man vanligvis forvente å få økt slagvolum til mellom 65 og 80 ccm på en opprinnelig 50 ccm motor.

Ved hard trimming vil motoren bli veldig «hissig», det vil si ha liten bunneffekt og stor toppeffekt, motoren må opp i høyt turtall for at den skal fungere godt. For scootere og andre som har trinnløs variator har dette liten betydning fordi motoren vil arbeide i et svært snevert turtallsområde uansett.

Mange mopeder og lettsykler er konstruert for å ha en langt større toppeffekt fra fabrikk, disse er nedtrimmet i Norge for å klare hastighetskravet. Det finnes også sylindere der man har optimalisert dreiemoment på lavere turtall fremfor toppytelse. Disse brukes til trialkjøring og yter 6-7.5 kW (8-10 hk).

Forgassere og eksosanlegg bør være tilpasset sylinderen for å gi ønsket effekt.

Mopeder og lettsykler med såkalt dreieventil, også kalt roterende innsug ble ofte nedtrimmet ved at man satte på en plate med mindre åpning, som ga dårligere effekt. Dette var lett å endre på ved at man økte åpningen på dreieskiven igjen, denne kunne gå opp mot 205 grader på konkurransemotorer.

Regelverk og trimming[rediger | rediger kilde]

Ved å trimme en moped/lettsykkel øker man toppeffekten, noe som ikke er lovlig i Norge uten å avregistrere sykkelen. Bremser og fjæring må være tilpasset den høyere toppeffekten. Toppeffekt på mopeder er 4 kW, og motoren kan ikke være større enn 50cc og sykkelen skal ikke gå fortere enn 45 km/t hvis den er så ny at den kommer inn under EU-reglene. Eldre mopeder har lov til å gå 50 km/t.[trenger referanse] Trimmede motorsykler uten omregistrering kan kun brukes på godkjente baner.[trenger referanse]