Treptower Park stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Treptower Park
Berlins forstadsbaner
Stasjonen i 1958
LandTysklands flagg Tyskland
ByBerlin
BydelTreptow-Köpenick
TypeS-Bahnstasjon
Oppkalt etterTreptower Park
Tjenester
Linje(r)Ringbanen
Görlitzer Bahn
Kart
Treptower Park stasjon
52°29′38″N 13°27′42″Ø

Treptower Park er en S-Banestasjon i bydelen Alt-Treptow i Berlin. Stasjonen ligger ved elven Spree, nær parken Treptower Park og minnesmerket for de sovjetiske soldatene som falt under andre verdenskrig. Stasjonen er overgangsstasjon mellom Ringbanen og Görlitzer Bahn[1].

Stasjonen ble åpnet i 1896 som en del av Ringbanen, en sirkulær jernbanelinje rundt sentrum av Berlin. I 1926 ble stasjonen også knyttet til undergrunnsbanenettet gjennom linje U1, som senere ble forlenget til linje U3. Under den kalde krigen var stasjonen en grensestasjon mellom Øst- og Vest-Berlin, og undergrunnsbanen ble stengt mellom 1961 og 1991.[2]

I dag er stasjonen betjent av S-Bahn-linjene S41, S42, S8, S85 og S9, samt U-Bahn-linjen U3. Stasjonen har fire plattformer, to for S-Bahn og to for U-Bahn. Stasjonen har også en bussterminal med flere busslinjer som forbinder den med andre deler av byen.

Stasjonen er et viktig knutepunkt for lokaltrafikken i Berlin, og har også historisk og kulturell verdi. Stasjonen er et fredet kulturminne og har flere kunstverk og arkitektoniske detaljer som vitner om dens historie. Stasjonen er også et populært utgangspunkt for å besøke Treptower Park og det sovjetiske minnesmerket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kursbuch der Deutschen Bahn». kursbuch.bahn.de. Besøkt 24. juli 2023. 
  2. ^ «Verkehrsgeschichtliche Blätter». Wikipedia (tysk). 5. februar 2023. Besøkt 24. juli 2023. 
Forrige stasjon   Berlins S-bane   Neste stasjon
Enveiskjøring
S41
S42
Enveiskjøring
S8
S85
S9