Tre mennesker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tre mennesker
orig. Третья Мещанская
Generell informasjon
GenreDramakomedie, stumfilm
Utgivelsesår1927
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde74 min.
SpråkRussisk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiAbram Room Rediger dette på Wikidata
ManusViktor Sjklóvskij Rediger dette på Wikidata
FotoGrigorij Giber Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeNikolaj Batalov, Lyudmila Semyonova, Vladimir Fogel Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMosfilm Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1927
Eksterne lenker

Tre mennesker (originaltittel: Третья Мещанская/Tretja Mesjtsjanskaja) er en sovjetisk stumfilm fra 1927 regissert av Abram Room.[1][2]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

I avisen Arbeidet blir Tre mennesker nevnt som filmen som gjorde dens regissør Abram Room internasjonalt kjent. Artikkelen skriver også at filmen ble forbudt vist i Danmark.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien sentrerer rundt forholdet mellom de tre hovedpersonene. Ljuda og ektemannen hennes, Kolja, bor i en ettroms kjellerleilighet på 3. Mesjtsjanskaja ulitsa – et småborgerlig nabolag i Moskva. Men Ljuda kjeder seg, og er ergerlig over de konstante husholdningspliktene, og de trange levekårene hun må lage mat og forsøke å organisere eiendelene sine i. Hun tilbringer ofte dagene i stillhet, for det meste ved å lese forskjellige magasiner, spesielt det populære (på den tiden) sovjetiske film-magasinet Soviet Screen.

Kolja arbeider som steinhogger og er sjarmerende og godmodig, men kan også oppføre seg diktatorisk og egosentrisk. Når Koljas tidligere kamerat, Volodja, kommer til Moskva, klarer han ikke å finne noen steder å bo i den overfylte byen - på grunn av en alvorlig bolig-mangel som fremdeles var et stort sosialt problem 10 år etter den russiske revolusjonen. Kolja inviterer vennen til å bo i leiligheten deres, og overnatte på en sofa. Leiligheten, som var trang til å begynne med, blir plutselig mye mindre - noe som forståelig nok irriterer Ljuda. Hun tar dette som et tegn på at ektemannen ikke respekterer henne lenger.

Men Ljuda begynner snart å like Volodja, på grunn av hans hjelpsomme oppførsel i hjemmet. I tillegg gir han henne en rekke gaver. Det oppstår en seksuell spenning mellom dem. Når Kolja må forlate Moskva på grunn av en jobb, utnytter Volodja vennens fravær ved å forføre Ljuda åpenlyst. Et klimaks i denne forførelsen kommer når Volodja tar Ljuda med på en fly-tur over hele Moskva. Dette er også første gang Ljuda har forlatt leiligheten, siden begynnelsen av filmen.

Men når Kolja kommer tilbake fra sin reise, opplever han at han har blitt henvist til å sove på sofaen. Til å begynne med rasende roer han seg ned, og de tre havner snart i en polygam rutine. Men når Volodja tar over rollen som «ektemann» begynner han også å opptre som en. Han blir langt mindre følsom ovenfor Ljuda, og mer diktatorisk, enn det Kolja var. Ljuda begynner å ha sex med begge mennene, til forskjellige tider. Til slutt skjer det uunngåelige, og hun blir gravid. Men det er umulig å vite hvem faren egentlig er, og begge mennene insisterer på at hun burde ta abort så snart som mulig. Noe Ljuda er lite villig til.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Nikolaj Batalov som ektemannen Kolja.
  • Ljudmila Semjonova som Ljuda.
  • Vladimir Fogel som Volodja, en venn.
  • Jelena Sokolova som en sykepleier

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]