Trappeheis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trappeheis med skinne og heis-enhet

En trappeheis er en type heis som går langs en trapp og følger trappens løp.[1] Den består vanligvis av en skinne som er montert langs trappen, og en heis-enhet som går opp og ned langs skinnen. Trappeheiser blir blant annet brukt i bygg der det er behov for heis, for eksempel som et hjelpemiddel for funksjonshemmede, men hvor det ikke er plass til en vanlig heissjakt. Innretning tar opp en del av trappeløpet og trappeheis for rullestol er særlig plasskrevende.[2][1] Trappeheiser kan vanligvis bære kun én person om gangen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Trappeheisen i moderne tid ble introdusert av C.C. Crispen fra Pennsylvania på 1920-tallet, som han kalte "Inclin-ator". Før dette, hevder imidlertid historikeren David Starkey at Henrik VIII av England fikk laget en "stol.. som går opp og ned trappen", dratt av tjenere ved hjelp av et taljesystem [3].

Design[rediger | rediger kilde]

Trappeheiser består av en skinne som festes i trappetrinn eller vegg, og som følger trappen opp én eller flere etasjer, langs inn- eller utsiden av trappeløpet. Langs skinnen er hull eller tagger, som muliggjør fremdrift av en heis-enhet langs skinnen ved hjelp av et motorisert tannhjul. Motoren drives vanligvis av elektrisitet, hvor moderne trappeheiser har batteri innebygget i heisenheten, som lades i topp eller bunn av trappen. Fremdriften av heis-enheten styres av brukeren på heisenheten, eller ved hjelp av en knapp i topp eller bunn av trappen.

Fremdriften kan besørges av en vire, et kjede, en skrue eller tannhjul på tannstang.[1]

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Trappeheiser har høye krav til sikkerhet, ettersom brukere kan være sårbare og at trappen kan brukes av andre. Heisene er regulert av Maskindirektivet [4]. For sikkerheten til brukere er hastigheten til trappeheisen vanligvis begrenset til 0.15 meter per sekund, og heiser må ha tilstrekkelig mulighet til å spenne fast passasjerer. Moderne trappeheiser har i tillegg fotbrett for å unngå at føtter klemmes mellom trinn og heis-enhet, og funksjoner som stopper heisen om den treffer gjenstander eller personer underveis.

Typer[rediger | rediger kilde]

Typer skinne[rediger | rediger kilde]

  • Skinner for rett trapp: Den enkleste typen - lages i standard skinner som kan tilpasses lengden på trappen.
  • Skinner for svingtrapp: Tilpasses nøyaktig til trappens utforming - tilvirkes normalt på mål for hver enkelt trapp.

Typer heis-enhet[rediger | rediger kilde]

  • Seteheis - en type heis hvor den som tar heisen, setter seg på et sete og sitter på setet hele veien opp.[1]
  • Plattformheis - heisen består av en plattform med flate på rundt 1 kvm. Denne egner seg for å f.eks. frakte personer i rullestol.
  • Trappeheis for stående - denne har en liten plattform med plass til en stående person.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Kolberg, Lisbeth (1990). Løfteplattformer og trappeheiser. Oslo: Rådet for tekniske tiltak for funksjonshemmede. ISBN 8241102283. 
  2. ^ Jacobsen, Siri Friis (1986). Kan boligen bli bedre?: for oss over 60. Oslo: Sosialdepartementet og kommunal- og arbeidedepartementet. 
  3. ^ http://www.dailymail.co.uk/news/article-1138522/Henry-VIII-used-stairthrone-steps-says-Starkey.html
  4. ^ https://dibk.no/byggeregler/tek/3/15/iv/15-14/