Hopp til innhold

Transhumanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Transhumanisme er en moderne ideologi som hevdes å være en arvtager av humanismen og futurismen.[trenger referanse] Den mener at man skal påskynde evolusjonens gang, radikalt forbedre menneskets kår ved hjelp av vitenskapelige midler og endre samfunnet. Vitenskapen skal utnyttes med stor styrke for å nå dette mål, særlig neuroteknikk, bioteknikk og nanoteknikk.

Begrepet transhumanisme ble skapt av biologen Julian Huxley i 1957, som da karakteriserte det slik: «Mennesket forblir menneske, men ved å overgå seg selv oppdager det nye muligheter rundt og sin egen menneskelige natur». Denne tolkningen skiller seg imidlertid sterkt fra den versjon som ble dominerende i 1980-årene.

Det var gjennom filosofen Dr. Max More at transhumanismen fikk den mening som har vært den vanlige siden siste del av 1900-tallet. Han betraktet transhumanismen som en form for filosofi som streber mot en overmenneskelig tilstand: «Transhumanismen ligner humanismen i mange henseender, som ved sin respekt for vitenskap og logik, og verdien av et menneske i livet. [...] Transhumanismen adskiller seg fra humanismen ved at den tar til etterretning og oppmuntrer de radikale forandringer i naturen av menneskets muligheter som blir følgene av forskjellige vitenskapelige nyvinninger.»

Transhumanismen som bevegelse står sterkest i USA, der tilhengerne av transhumanisme gjerne også er tilhengere av libertarianisme.[trenger referanse] I løpet av 1990-årene ble det et relativt kjent begrep blant teknologiinteresserte på Internett.

Transhumanister vil utvikle menneskets egenskaper blant annet ved genmodifikasjon, som for eksempel å forhindre aldringsprosessen og utvikle og forøke menneskets intellektuelle, fysiske og fysiologiske muligheter.[trenger referanse]

Dette har vekket anstøt blant andre hos den amerikanske tenkeren Francis Fukuyama som kalte den for «a strange liberation movement» that wants «nothing less than to liberate the human race from its biological constraints». og valgte den som en av verdens farligste ideer i bladet Foreign Policy sin kåring av disse.[1] Fukuyama kritiserer transhumanismen utfra den amerikanske grunnlovens tanke om at «all men are created equal», (alle mennesker er likeverdige) og at transhumanismen forfekter en teknologibruk og en ideologi som forårsaker et brudd med denne grunntanken. Fukuyama kritiserer også storstilt endring av menneskets kropp og sinn på generelt grunnlag. Fukuyama påpeker at vi får evnen til å endre mennesket før vi får kunnskapen om hva endringene medfører. Selv om de direkte virkningene skulle være kjent er det heller ikke innlysende hva «et bedre menneske» er, ifølge Fukuyama. Et samtidig eksempel som trekkes fram er adferdsendring hos barn ved medisinering.

Transhumanismen støtter og fremmer:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Foreign Policy. September/October issue 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]