Traktaten ved More

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Louise av Savoie
Thomas Wolsey

Traktaten ved More ble inngått 30. august 1525 mellom Henrik VIII av England og den midlertidige franske regjeringen til Louise av Savoie, mor til Frans I av Frankrike.[1] Det ble feiret av Henrik og de franske ambassadørene ved The More i Rickmansworth i Hertfordshire, et slott eid av Henriks sjefsminister, kardinal Thomas Wolsey.[2][3]

England, mens Wolsey forhandlet, gikk med på å gi opp noen territorielle krav i Frankrike, og mottok til gjengjeld en pensjon fra franskmennene på £20 000 i året. Frankrike gjorde opp det som skyldtes Henrik VIIIs søster, Maria Tudor, enkedronning av Frankrike.[4] England gikk også med på å arbeide for å sikre løslatelsen av kong Frans av Frankrike, som da ble holdt som fange av Karl V av Det tysk-romerske rike og var samtidig konge av Spania.

England, som hadde vært plaget av trusselen om en fornyelse av Auld-alliansen mellom Frankrike og Skottland, og Frankrike gikk med på å hindre den skotske hertugen av Albany i å vende tilbake til Skottland.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Treaty of the More between Henry VIII and Louise of Savoy», The Tudor Society
  2. ^ Loades, David (15. mai 2012): Mary Rose: Tudor Princess, Queen of France, the Extraordinary Life of Henry VIII's Sister. Amberley Publishing Limited. ISBN 9781445610405.
  3. ^ Loades, David (15. juli 2013): The Kings & Queens of England: The Biography. Amberley Publishing Limited. ISBN 9781445619729.
  4. ^ 1521 – 1525: Anglo – French war (DOC), Mgshistory.org
  5. ^ «The Treaty of the More», Henry VIII, the Reign

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]