Trafalgar House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Etablert1963
Opphørt 1996
HovedkontorLondon

Trafalgar House Public Limited Company var et britisk konglomerat med interesser i eiendomsinvestering, utvikling av eiendom, prosjektering, bygging, transport, hotell, energi og publisering. Det ble notert på London Stock Exchange og var en tilknyttet FTSE 100-Indeksen men til slutt strandet i midten av 1990-tallet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble startet av en ung entreprenør som het Nigel Broackes. Han drev med aksjehandel og eiendomsutvikling, og dette førte til at han fikk kontakt med ledelsen i det lille Eastern International Investment Trust, som var børsnotertLondon Stock Exchange. I 1959 kjøpte Broackes en 42 prosent eierandel i Eastern International Investment Trusts datterselskap Eastern International Property Investments (EIPI). To år senere allierte Broackes seg med forsikringsselskapet Commercial Union, som kjøpte aksjer i EIPI og ga uttrykk for at de ville stille som økonomisk garantist for EIPIs videre satsninger innen eiendomsutvikling. Nesten umiddelbart etter dette kjøpte EIPI 55 prosent av aksjene i Commercial Unions datterselskap Westminster & Kensington Freeholds. Dermed skaffet EIPI seg kontroll over en eiendelsportefølje på 3,3 millioner britiske pund, til tross for at EIPIs egen egenkapital var på bare 550 pund.[1]

I de påfølgende tiårene fortsatte Trafalgar House å kjøpe seg inn på stadig nye markeder. Det ble et konsern som eide hoteller og drev med eiendomsutvikling, men også bygget boliger, drev innen shipping (etter å ha kjøpt opp Cunard Line i 1971), og eide ingeniørbedrifter. Den økonomiske krisen i Storbritannia på begynnelsen av 1990-tallet ble imidlertid starten på slutten for Trafalgar House.

Den 18. april 1996 ble Trafalgar House kjøpt opp av norske Kværner for 904 millioner pund. Trafalgar House var da et konsern med virksomhet i en rekke ulike bransjer, og totalt 34 000 ansatte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nigel Broackes, A Growing Concern (1979)